POKRENUT SUDSKI SPOR

Jedan test trudnoće mogao je oštetiti fetus: Šokantno otkriće švedskih naučnika

Profesor Bengt Danielson proveo je dvije godine analizirajući podatke

Tablete zabranjene. Healthline

M. Z.

12.12.2023

Hormonska tableta primodos za testiranje trudnoće može oštetiti fetus kod nekih trudnica, pokazala je nova studija švedskih naučnika. Ova tableta prestala se koristiti još 1978. godine.

Tablete primodos

Naučna studija je pokrenuta nakon što je navodna žrtva lijeka pokrenula sudski spor protiv proizvođača tablete primodos, hormonske pilule koja je najviše korištena tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća i švedskog ministarstva zdravstva, prenosi Sky News.

Ovaj izvještaj koji je uradio švedski profesor farmakologije i toksikologije otkriva da je korištene tablete primodos moglo oštetiti fetus na sličan način kao i neki lijekovi za prekid trudnoće.

Profesor Bengt Danielson, koji se 35 godina bavi proučavanjem sigurnosti lijekova i teratologijom (nauka koja se bavi abnormalnostima fiziološkog razvoja), proveo je dvije godine analizirajući podatke iz studija o hormonskim testovima trudnoće (HPT) i zaključio da ovaj preparat ima potencijal da izazove niz urođenih problema udova, skeletne malformacije i kardiovaskularne defekte.

 Neuspjeli proces

Međutim, studija profesora Danielsona sugeriše da HPT imaju potencijal i za treći ishod - da započnu neuspjeli proces abortusa, što dovodi do kontrakcija maternice i krvarenja kod nekih trudnica, najvjerovatnije onih žena koje imaju prirodno niži nivo hormona progesterona tokom trudnoće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.