NOVA STUDIJA

Sićušne morske životinje zbog plastičnog otpada gube volju za razmnožavanjem

Ako postanu ugroženi, to će utjecati na cijeli hranidbeni lanac

Plastika je doslovno posvuda. Facebook

E. Ag.

14.12.2023

Svjetski ekonomski forum je upozorio da će do 2050. u okeanima biti više plastike nego ribe. Plastika je doslovno posvuda, a nova studija ukazuje na još jedan negativan aspekt zagađenja, odnosno da uobičajeni plastični aditivi odvraćaju morske račiće od razmnožavanja.

- Ova stvorenja obično prebivaju na evropskim obalama te se njima hrane ptice i ribe. Ako postanu ugroženi, to će utjecati na cijeli hranidbeni lanac - rekao je ekotoksikolog Aleks Ford (Alex) sa Univerziteta Portsmouth u Velikoj Britaniji. Britanski naučnici su tokom niza eksperimenata izložili sićušnu vrstu rakova (Echinogammarus marinus) samo četiri od oko 10.000 mogućih hemijskih aditiva koji se mogu pronaći u plastici.

Dvije hemikalije se više ne smiju koristiti u Evropi

- Odabrali smo ova četiri aditiva jer je već utvrđeno da možda predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje. Dvije hemikalije (DBP i DEHP) se više ne smiju koristiti u Evropi. Za druge dvije trenutno nema ograničenja i nalaze se u mnogim kućanskim proizvodima. Htjeli smo istražiti kakav utjecaj ove hemikalije imaju na parenje rakova - rekla je toksikologinja Bidemi Grin-Ojo sa Univerziteta Portsmouth.

Uprkos nedavno uvedenim propisima, tri od četiri testirane hemikalije nalaze se među 30 najčešćih hemikalija u površinskim i podzemnim vodama Engleske. Rezultati su pokazali da sve četiri hemikalije smanjuju uspješnost parenja rakova, uzrokujući promjene u ponašanju, piše Science Alert.

Hemikalije uzrokovale i pad broja spermija

Dodatno, dvije testirane hemikalije, TPHP i DBP, uzrokovale su pad broja spermija., piše Index.hr.

- Životinje koje smo testirali bile su izložene mnogo većim koncentracijama nego što ih inače ima u okolišu. No svejedno možemo reći da te hemikalije mogu utjecati na broj spermija - kazao je Ford.

- Primjerice, pretpostavljamo da bi izlaganje račića hemikalijama tokom dužeg vremenskog razdoblja ili tokom kritičnih faza njihovog razvoja moglo utjecati na nivoa i kvalitetu njihove sperme - dodao je.

Tokom pokusa u laboratoriju, jedinke E. marinus izložene niskim nivooima NBBS-a, TPHP-a i DEHP-a, manje su se parile. Ako plastični aditivi doista ometaju reprodukciju životinja, onda bi naša ovisnost o plastici mogla pridonijeti šestom masovnom izumiranju na Zemlji.

- Moramo što više istražiti na koji sve način hemikalije u plastici utječu na ponašanje životinja. Svako odskakanje od bitnih modela ponašanja, poput hranjenja ili razmnožavanja, može smanjiti šanse za preživljavanje - rekla je Green-Ojo.

Istraživanje naziva Evaluation of precopulatory pairing behaviour and male fertility in a marine amphipod exposed to plastic additives objavljeno je u časopisu Environmental Pollution. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.