MIŠIĆ MENTALIS

Ljudi su zgroženi nakon saznanja šta su zapravo rupice na bradi: ''Nemojte pričati više o tome''

Kada taj mišić povučemo, on povlači kožu i stvara rupice

Pojasnio naučnik Grin. TikTok

M. Z.

21.12.2023

Nedavno je popularni vloger i naučnik Henk Grin (Hank Green) rasvijetlio jednu čudnu činjenicu na TikToku koja je mnogima pokvarila dan – rupice na bradi. Korisnik je postavio pitanje o rupicama na bradi, a Grin je brzo ponudio svoje stručno objašnjenje. Prema njemu, te udubine uzrokuje mišić po imenu mentalis, koji povezuje kost s kožom.

@hankgreen1 #stitch with @zendayasbf We evolved to emote. #learnontiktok #tiktokpartner #askhank ♬ original sound - Hank Green

- Gotovo svaki mišić u vašem tijelu povezuje kost s drugom kosti. Vaše kosti trzaju jedna drugu, tako se krećete. Postoje i drugi mišići, poput sfinktera, koji sami sebe povlače. Srce je potpuno drugačija vrsta mišića - ono povlači samo sebe kako bi vam pumpalo krv - objasnio je Grin.

Na licima imamo mišiće koji nisu povezani s drugim kostima, poput mišića mentalis. Kada taj mišić povučemo, povlači kožu i stvara rupice. Green je podijelio sliku mišića mentalis kako raste iz lobanje, izazivajući nelagodu kod mnogih pratilaca.

Uprkos odvratnom aspektu, Grin zaključuje:

- Malo je čudno. Svi smo mi napravljeni od mesa.

Reakcije na ovo otkriće bile su raznolike, a mnogi su izrazili nelagodu i iznenađenje zbog saznanja o tim neobičnim mišićima na svojoj bradi. No, uvijek postoje i oni koji su pronašli humor u situaciji, sugerirajući da svi nosimo nevidljivi flaster na potplatu.

"Nemojte više pričati o tome", "Ovo nisam trebao znati", "Nije mi dobro nakon što sam ovo vidio", "Pa nije tako odvratno...", samo su neki od komentara na TikToku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.