OSTACI OSMERO LJUDI

Tokom izgradnje pruge pronađena grobnica Maja: Pećinu krila ogromna stijena

Da bi pristupili mjestu sahrane, arheolozi su morali da pomjere stijenu koja je zapečatila otvor pećine, što je nanijelo nepredviđenu štetu

Pronađena nova grobnica Maja. YouTube

M. Z.

26.12.2023

Meksički arheolozi s Nacionalnog instituta za antropologiju i historiju (INAH) otkrili su grobnicu Maja u arheološkom kompleksu u Tulumu Kintana Ro, dok su planirali novi put između drevnih struktura, piše The Art Newspaper. 

Pogrebne ceremonije

Grobnica, skrivena unutar pećine, sadržala je ostatke osmero ljudi i raznih životinja, vjerovatno zajedno sahranjenih u pogrebnim ceremonijama.

Svi materijali su opisani kao dobro očuvani te se i dalje proučavaju u INAH-ovom centru Kintana Ro od šefa odjeljenja fizičke antropologije Alana Ortega Munjoza.

Da bi pristupili mjestu sahrane, arheolozi su morali da pomjere stijenu koja je zapečatila otvor pećine, što je nanijelo nepredviđenu štetu njihovim nalazima. 

Zemni ostaci

Koordinator projekta Hoze Antonio Rejes Solis rekao je u saopćenju da su istraživači vidjeli da su nakon uklanjanja stijene, koja je blokirala ulaz u pećinu, oštećeni zemni ostaci još jedne osobe koja je vjerovatno stradala prilikom zatvaranja pećine, ostavljajući donji dio tijela izvana, a gornji dio unutra.

Nakon ulaza u grobnicu istraživači su katalogizirali ostatke, kao i kosti domaćih pasa, jelena, armadila, ptica, kornjača i tigar ajkula. Dok se pretpostavljalo da neke kosti pripadaju tijelima životinja sahranjenih pored ljudi, druge su imale ogrebotine i deformacije karakteristične za oruđe. Osim zakopanih ostataka, na prednjem zidu pećine pronađen je i puž, nešto što su stručnjaci identificirali kao dekorativni element Maja.

Svjedočenja arheologa opisuju uvjete unutar pećine kao posebno teške, jer mali ulazi, niski plafoni, nedostatak prirodnog svjetla i opća toplota i vlažnost otežavaju proces dokumentiranja. Osim fotografija, prostor će biti 3D skeniran, tako da će istraživači i građani moći da vide materijale i ostatke u izvornom stanju.

Vijesti o otkriću pećine poklapaju se s pokretanjem Tren Maja, željezničke linije duge oko 1.554 km. Izgradnja ove željezničke mreže koštala je skoro 30 milijardi dolara i povezuje turistička čvorišta na meksičkom poluotoku Jukatan. 

Novi muzej

Tokom izgradnje projekta ekološki i arheološki aktivisti protestirali su zbog izgradnje željeznice jer prolazi kroz šest obližnjih lokacija svjetske baštine UNESCO-a i oko 25.000 novih arheoloških lokaliteta, kao i podzemnih pećina sličnih groblju otkrivenom u Tulumu. U pokušaju da objasni utjecaj projekta na ekološki i arheološki osjetljiv region, meksička vlada je najavila novi muzej u kome će biti izloženi artefakti otkriveni tokom izgradnje Tren M.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.