KOSMIČKI KAMEN

Može li nas nuklearna bomba spasiti od asteroida ubice

Naučnici prave simulacije koje pokazuju šta bi se desilo ako bi nuklearna bomba eksplodirala na kosmičkom kamenu koji juri ka Zemlji

Ima li Zemlji spasa. Facebook

M. Z.

26.12.2023

Naučnici prave simulacije koje pokazuju šta bi se desilo ako bi nuklearna bomba eksplodirala na kosmičkom kamenu koji juri ka Zemlji.

Plan B

Iako je NASA pokazala da može skrenuti asteroid ubicu s puta ka Zemlji, naučnici rade na planu B – koji uključuje nuklearnu bombu.

Istraživači iz Livermorske nacionalne laboratorije u Kaliforniji razvili su simulaciju koja pokazuje kakav utjecaj bi ogromni eksploziv imao prilikom detonacije na površini kosmičkog kamena.

Istraživači su upotrijebili simulaciju pomoću vještačke inteligencije kako bi vidjeli da li nuklearna bomba može zaustaviti asteroid. Model je prikazao bombu koja slijeće na asteroid, eksplodira i šalje svoju moćnu energiju kroz kosmički objekt.

Dva su scenarija: bomba bi ili skrenula asteroid sa puta ka Zemlji ili bi mogla rasturiti asteroid u male, brze fragmente koji bi također promašili planetu.

Naučnici se nadaju da će ovaj model povećati naše šanse za opstanak sa strategijom američke svemirske agencije.

Svemirska letjelica

NASA je 2020. godine uputila svemirsku letjelicu na asteroid i uspješno ga skrenula s putanje, pokazujući da bi mogla skrenuti asteroid koji ide ka Zemlji.

- Ako bismo imali dovoljno vremena, mogli bismo lansirati nuklearno oružje, šaljući ga milione kilometara daleko do asteroida koji ide ka Zemlji - rekla je Meri Berki, vođa istraživanja.

Ona kaže da nuklearno oružje ima najveću gustoću energije od svih tehnologija, zbog čega može biti dragocjeno sredstvo u smanjenju prijetnji od asteroida.

Međutim, predviđanje efikasnosti potencijalne misije skretanja ili razbijanja zavisi od preciznih multifizičkih simulacija deponiranja rendgenske energije u asteroid i rezultirajućeg materijalnog razaranja.

Simulacija pokriva širok spektar fizičkih faktora, što je čini složenom i kompjuterski zahtjevnom. Praćeni su fotoni koji probijaju površine materijala sličnih asteroidnom, poput kamena, željeza i leda, uračunavajući složenije procese kao što je reradijacija.

Sveobuhvatan pristup čini ovaj model primjenljivim za mnoge potencijalne asteroidne scenarije.

Potencijalne posljedice

U slučaju da Zemlja bude u opasnosti od asteroida ubice, simulacioni model poput ovog bit će presudan. Omogućit će silama da djeluju brzo, da znaju rizike i na kraju spase živote.

Iako je vjerovatnoća udara velikog asteroida tokom našeg života mala, potencijalne posljedice mogu biti katastrofalne, kažu istraživači, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.