RAKETA IZAZVALA POŽAR

Hamas u oktobru gađao izraelsku bazu u kojoj se navodno nalaze nuklearni projektili

Izrael nikada nije službeno priznao posjedovanje nuklearnog oružja, ali se vjeruje da ima male zalihe

Napad se dogodio u jutro 7. oktobra tokom masovnog Hamasovog raketnog napada na jug Izraela. AP

N. Č.

5.12.2023

U izvještaju objavljenom u The New York Timesu, analizirane su satelitske snimke koje otkrivaju da je raketa koju je Hamas lansirao iz Pojasa Gaze 7. oktobra pogodila osjetljivu bazu izraelskih zračnih snaga u centralnom Izraelu. Navodno, ta baza sadrži neke od izraelskih nuklearnih projektila.

Napad se dogodio u jutro 7. oktobra tokom masovnog Hamasovog raketnog napada na jug Izraela. Prema izvještaju, raketa je pogodila područje blizu zračne baze Sdot Micha u blizini Beit Šemeša, uzrokujući vatru koja je zahvatila oko 40 hektara u bazi. Srećom, čini se da vatra nije dosegnula strateške objekte, prema vizualnoj analizi posljedica napada.

Hans Kristensen, direktor Projekta nuklearnih informacija Federacije američkih naučnika, procijenjuje da se u toj bazi nalazi 25-50 lansera projektila Jericho, sposobnih nositi nuklearno oružje. Izrael nikada nije službeno priznao posjedovanje nuklearnog oružja, ali se vjeruje da ima male zalihe. Kristensen ističe da je malo vjerojatno da bi požar oštetio silose, čak i da je došao do njih, jer su izgrađeni duboko u zemlji.

Izvještaj naglašava da bi šteta na nuklearnom oružju vjerojatno bila minimalna, jer su bojeve glave najvjerojatnije smještene na zasebnoj lokaciji. Uprkos nejasnosti o tome je li Hamas bio svjestan važnosti mjesta, napad ukazuje na potencijalni opseg napada od 7. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.