SMANJUJU AGRESIVNOST

Istraživanje otkrilo nevjerovatan utjecaj koji ženske suze imaju na muškarce

Razumijevanje utjecaja suza na agresiju moglo bi rasvijetliti društvene hemosignale i njihovu ulogu u ljudskom ponašanju

Ženske suze izazivaju hemijske procese u mozgu muškarca. Instagram

M. Z.

31.12.2023

Razumijevanje utjecaja suza na agresiju moglo bi rasvijetliti društvene hemosignale i njihovu ulogu u ljudskom ponašanju.

Znak slabosti

Ženske suze obično su se tumačile kao znak slabosti u slučajevima konfrontacije s muškarcima. No, naučnici su otkrili kako one imaju i posebnu funkciju.

U studiji objavljenoj u časopisu PLOS Biology istraživači iz Izraela otkrili su da suze žena sadrže hemikalije koje smanjuju agresivno ponašanje kod muškaraca. Osim toga, istraživači su otkrili da miris ženskih suza smanjuje aktivnost mozga povezanu s agresijom, što rezultira manje agresivnim ponašanjem muškaraca.

Istraživanje koje je vodio Šani Agron (Shani) s Weizmannovog instituta za nauku u Izraelu, grupu je muškaraca izložilo ženskim emocionalnim suzama (suzama koje su nastale u emocionalnim situacijama), dok je druga grupa bila izložena fiziološkoj otopini. Obje grupe igrale su igru koja je osmišljena da izazove agresivno ponašanje.

Analiza je pokazala da su oni muškarci koji su bili izloženi ženskim emotivnim suzama (u obliku inhalacije) bili manje osvetoljubivi, i to za čak 40 posto.

Naučnici su napravili MRI njihovih mozgova što je otkrilo smanjenu aktivnost u regijama mozga povezanim s agresijom (prefrontalnom korteksu i prednjoj insuli) kad su muškarci bili izloženi ženskim emocionalnim suzama u poređenju sa situacijama kada nisu bili izloženi suzama.

Kako ističu naučnici, ovo otkriće ukazuje na vezu između suza, promijenjene moždane aktivnosti i smanjenog agresivnog ponašanja kod muškaraca, ukazujući na ulogu društvenih hemijskih signala u ljudskoj agresiji.

Miris suza

Naučnici su stoga zaključili da miris ženskih suza može sadržavati hemijske signale koji mogu utjecati na ponašanje muškaraca smanjenjem agresivnih tendencija.

Inače, zanimljivo je da su prije ovog istraživanja naučnici isti učinak uočili i kod miševa, pa se nameće zaključak kako emocionalne suze nisu jedinstvene za ljude, već ih kao hemijske signale koriste i životinje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.