JEZIVA SIMULACIJA

Šta bi se u svemiru desilo s ljudskim tijelom bez adekvatnog odijela

U videu se naglašava da, uprkos očekivanjima, osoba ne bi eksplodirala, no ono što bi se dogodilo zapanjujuće je

Rezultati su zaista zastrašujući. YouTube

E. Ag.

30.1.2024

Napravljen je video simulacije koja ilustrira što bi se dogodilo čovjeku u svemiru bez svemirskog odijela, a rezultati su zaista zastrašujući.

DG EYE science na YouTubeu kreirao je ovaj video kako bi prikazao stvarnost situacije u kojoj bi neko bio izložen uvjetima u svemiru bez adekvatne zaštite. U videu se naglašava da, uprkos očekivanjima, osoba ne bi eksplodirala, no ono što bi se dogodilo zapanjujuće je, piše Klik.hr.

Plinovi u tijelu počeli bi se širiti u prvim sekundama, uzrokujući pucanje plućnog tkiva. Nakon pet sekundi, voda iz očiju, kože i usta počela bi isparavati, dok bi voda u krvi počela ključati.

Simulacija prikazuje kako tijelo bubri jer koža pokazuje dovoljnu elastičnost i snagu da izdrži pritisak. Na kraju, srce bi usporilo i zaustavilo se prije nego što osoba umre od gušenja, budući da u svemiru nema atmosfere ni pritiska, što dovodi do ključanja vode u tijelu usljed nedostatka pritiska.

Ovo je ozbiljan problem jer, kako objašnjava dr. Kris Lehnhardt iz NASA-inog Human Research Program, s obzirom na to da je 60 posto ljudskog tijela voda, sva tkiva koja sadrže vodu počet će se širiti.

Uprkos ovim zastrašujućim aspektima, ljudi pokazuju želju za istraživanjem svemira, čime se postavlja pitanje motivacije iza težnje za svemirskim putovanjima bez obzira na opasnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.