STIGLO PRIJE LJUDI

Naučnici zaronili do najdublje tačke na svijetu pa ostali zapanjeni: ''Kako se ovo tu stvorilo''

Challenger Deep je najdublja poznata tačka na Zemlji, smještena u Marjanskoj brazdi u Tihom okeanu

Na najdubljoj tački pronađena pivska flaša. X

M. Z.

14.2.2024

Challenger Deep je najdublja poznata tačka na Zemlji, smještena u Marjanskoj brazdi u Tihom okeanu.

10.920 metara ispod nivoa mora

To je dio Marijanske brazde, najdubljeg dijela svjetskih okeana. Challenger Deep doseže dubinu od otprilike 10.920 metara ispod nivoa mora. Ovo impresivno duboko mjesto je istraživalo samo nekoliko ljudi, uključujući pilota Dona Volša (Walsh) i Žaka Pikarda (Jacques Piccard), koji su 1960. godine prvi put ronili do ove dubine u podmornici "Trieste".

Na dubini Challenger Deepa naučnici su otkrili neobičan predmet koji budi zabrinutost. Da bismo shvatili koliko je dubok, zamislite da se Mont Everest smjesti unutar Challenger Deepa – još bi bio potpuno prekriven vodom, s vrhom duboko ispod površine okeana.

Stoga je pomalo šokantno to što je upravo u ovoj regiji pronađena pivska boca. Otkriće je podijelila oleanografkinja dr. Dav Rajt (Dawn Wright) na društvenim mrežama, zajedno s fotografijom pronađenog predmeta, prenosi LADbible.

Pronađena pivska flaša

Uz fotografiju je napisala: "Nakon što smo prvi put dodirnuli dno na dubini od 10.900+ metara u #ChallengerDeepu, što smo vidjeli? BOCU PIVA! Ovo odbačeno smeće naglašava potrebu da se kao čovječanstvo bolje brinemo o okeanima i o zdravlju okoliša o kojem ovisimo!"

Komentirajući otkriće, dr. Rajt rekla je za ''Los Angeles Times'':

- Predmet je putovao gotovo 11 kilometara do najmračnijih dubina Pacifika, a oznaka na boci i dalje je netaknuta. Ovo odbačeno smeće uspjelo je doprijeti do neokaljanog dijela našeg svijeta prije nas - simbol koliko duboko i nepovratno ljudi utječu na prirodni svijet.

Mnogi su brzo reagirali na fotografiju, iznoseći svoje misli i komentare, dok su drugi postavljali pitanja. Jedan je korisnik napisao: "Razmjere ljudskog utjecaja na okoliš su... posvuda." Drugi je primijetio: "Zanimljivo je kako mi, ljudi, možemo zagaditi čak i najudaljenija mjesta na Zemlji. Moramo biti bolji."

Treći je dodao: "Količina smeća koju bacamo u okeane mora biti ogromna." Druge je zaintrigiralo zašto se boca nije razbila, s obzirom na pritisak na takvoj dubini u okeanu. Ali objašnjenje je prilično jednostavno.

Izjednačen pritisak

Jedna osoba je sugerirala: "Zašto se boca nije razbila? Boca je bila otvorena. Voda je ušla unutra i izjednačila razliku u pritisku između okeana i unutrašnjosti boce. To je donekle slično kao kad zgrabite jaje u šaci i stisnete ga što jače možete, a da ga ne razbijete zbog njegove robusne strukture."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.