8 POSTO VIŠE PROTEINA

Naučnici napravili novu vrstu hibridne hrane uzgojivši stanice govedine u zrnima riže

Zamislite dobivanje svih hranjivih tvari koje su nam potrebne iz stanično uzgojene proteinske riže

Inovativan pristup. Yonsei Univrsity

M. Z.

15.2.2024

Korejski naučnici stvorili su novu hibridnu hranu ugrađujući laboratorijski uzgojene stanice mesa u zrna riže, nudeći održivo proteinsko rješenje.

Proizvodnja hrane

U pokušaju da se pozabave problemom za okoliš koji uzrokuje rastuća globalna populacija i proizvodnja hrane, korejski naučnici razvili su inovativan pristup mesu uzgojenom u laboratoriju. Umjesto tradicionalnih metoda, stvorili su hibridnu hranu, uzgajajući goveđu mast i mišićne stanice unutar zrna riže.

Biomolekularni inženjer Šojeon Park (Sohyeon) sa Univerziteta Yonsei predviđa budućnost u kojoj bi ta mješavina, nalik mješavini mljevenog mesa i riže, mogla ublažiti pritisak potražnje za hranom.

Zamislite dobivanje svih hranjivih tvari koje su nam potrebne iz stanično uzgojene proteinske riže, ističe Park, naglašavajući nutritivne prednosti tog hibrida. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Matter.

Riža, koja inače sadrži 80 posto škroba, može poslužiti kao izvrsna podloga za životinjske stanice uzgojene u laboratoriju za razvoj tkiva. Oblažući zrna riže ribljom želatinom i enzimima, naučnici su ih uzgajali matičnim stanicama kravljeg mišića i masti. Dobivena hibridna riža pokazala je povećanu čvrstoću i lomljivost, s 8 posto više proteina i 7 posto više masti od netretirane riže.

Ključno je da se proizvodnja hibridne riže pokazala ekološki održivijom i troškovno učinkovitijom u poređenju s tradicionalnom proizvodnjom govedine. Tim je izračunao da proizvodnja hibridne riže stvara samo 6,27 kilograma ugljičnog dioksida na 100 grama proteina, dok proizvodnja govedine za istu količinu oslobađa 49,89 kilograma CO2. Dodatno, procjenjuje se da će hibridna riža koštati potrošače oko 15 posto cijene govedine po kilogramu.

Ogroman potencijal 

Značajno je da se profil okusa riže promijenio s dodatkom goveđeg mišića i masti, uvodeći i različite spojeve mirisa. Naučnici vjeruju da bi te varijacije mogle biti intrigantne za kulinarsko eksperimentiranje. Iako proizvodni proces treba poboljšati kako bi se skratilo vrijeme proizvodnje, naučnici vide ogroman potencijal za ovu hibridnu hranu na bazi žitarica.

- Nisam očekivao da će stanice tako dobro rasti u riži. Sada vidim mogućnosti za ovu hibridnu hranu na bazi žitarica. Jednog bi dana mogla poslužiti kao pomoć u hrani za glađu pogođena područja, vojne obroke ili čak svemirsku hranu - rekao je Park, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.