MISTERIJA

Trudnu ražu koja živi u akvariju u Sjevernoj Karolini možda je oplodila ajkula

U izjavi za strane medije osoblje je objasnilo da postoje dva načina na koja je Šarlot mogla zatrudnjeti

Šarlot u svom akvariju. Facebook

Dž. R.

12.2.2024

Osoblje akvarijuma u Hendersonvilleu objavilo je na Facebooku da je njihova raža Šarlote (Charlotte) trudna. Akvarij je nazvao Šarlotinu trudnoću naučnom misterijom koja se dešava jednom u životu jer, u vrijeme kada je bila oplođena, u akvariju sa njom nije bilo mužjaka raža.

Tragovi ugriza

U izjavi za strane medije osoblje je objasnilo da postoje dva načina na koja je Šarlot mogla zatrudnjeti.

Jedan je rijedak proces aseksualne reprodukcije nazvan partenogeneza, u kojem se jajašca razvijaju u embrion bez oplodnje.

Brenda Rejmer (Ramer), izvršna direktorica tima ECCO, objasnila je da je drugi način na koji je Šarlote mogla zatrudnjeti zahvaljujući ajkuli koja je s njom premještena u akvarij u julu 2023.

- Počeli smo da primjećujemo tragove ugriza na Šarloti i pomislili da je druge ribe grizu pa smo je pomjerili, ali se pojava ugriza nastavila - rekao je Rejmer i dodala da tragovi ugriza ukazuju na parenje kod ajkula. Šarlot je imala tragove ugriza na ivicama peraja, primjetila je.

DNK analiza

Osoblje je otkrilo Šarlotinu trudnoću u septembru nakon što su prvi put primijetili otok na životinji za koju su prvobitno mislili da je rak. Veterinar akvarijuma, dr. Rob Džones (Jones), kasnije je potvrdio da je raža uzgajala tri do četiri jaja.

Akvarij će znati jesu li Šarlotini potomci nastali partenogenezom ili potencijalnim miješanjem kada se rode. DNK testiranje će vjerovatno biti obavljeno na ribama nakon njihovog dolaska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.