AMERIČKA LETJELICA

"Odisej" poslao prve fotografije iz svemira: Odličan selfi

Njen let ka Mjesecu predstavlja drugi pokušaj NASA-e da ove godine pošalje privatnu sondu na lunarnu površinu

„Intuitive Machines“. X / Twitter

E. Ag.

19.2.2024

„Intuitive Machines“ uspješno je poslala prve slike misije IM-1 na Zemlju 16. februara 2024. Slike su nastale odmah nakon odvajanja od letjelice SpaceX-a na prvom putovanju ka Mjesecu pod inicijativom NASA-e, navela je kompanija „Intuitive Machines“ na X-u.

Teška 675 kilograma

Ako sve bude po planu, „Odisej“ bi trebalo da sleti u oblast lunarnog južnog pola 22. februara. To je predio u koji je do sada uspješno sletjela samo indijska sonda „Vikram“, i to u avgustu prošle godine. Također, to bi moglo da bude prvo uspješno slijetanje sonde privatne kompanije na Mjesec, piše B92.

Sonda "Odisej" teška je 675 kilograma i ima veličinu tipične britanske telefonske govornice, zbog čega ga neki porede s uređajem TARDIS iz britanske naučnofantastične serije "Dr. Hu". Na Mjesec nosi šest instrumenata NASA-e, koja je s privatnom kompanijom imala ugovor vrijedan 118 miliona dolara, kao i šest komercijalnih tovara.

Lunarna sonda "Odisej" lansirana je u svemir 15. februara iz Svemirskog centra Kenedi na Floridi. Njen let ka Mjesecu predstavlja drugi pokušaj NASA-e da ove godine pošalje privatnu sondu na lunarnu površinu. 

Prvi pokušaj

Prvi pokušaj, ujedno i prvi pokušaj američkog povratka na Mjesec poslije 1972., završen je debaklom – sonda „Peregrin“ imala je velikih problema samo nekoliko sati nakon polijetanja, pa je vraćena ka Zemlji, gdje je sagorjela u atmosferi.

Rusija je bila prva zemlja koja je uspješno spustila letjelicu na Mjesec – sondu „Luna-9“ 3. februara 1966., ali je onda 16. jula 1969. Amerika prva i jedina do sada spustila ljude na lunarnu površinu. Nijedna od ove dvije zemlje nije uspješno spustila letjelicu na Zemljin satelit od sedamdesetih godina. Kina je to uspješno uradila 2013., Indija 2023., a Japan prije mjesec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.