GLIOBLASTOM

Inovativna terapija ulijeva nadu da će biti pronađen lijek za najsmrtonosniji oblik raka mozga

Kod 72-godišnjeg čovjeka tumor se smanjio samo nekoliko dana nakon što je putem infuzije primio novi lijek

Glioblastom je jedan od najsmrtonosnijih oblika karcinoma. Facebook

E. Ag.

17.3.2024

Inovativni novi tretman za liječenje agresivnog oblika raka mozga poznatog kao glioblastom pokazao je obećavajuće rezultate, nakon što je primijenjen u terapiji 72-godišnjeg čovjeka.

Njegov tumor se smanjio samo nekoliko dana nakon što je putem infuzije primio novi lijek. Iako je ishod primanja terapije kod druga dva pacijenta sa sličnom dijagnozom bio manje pozitivan, ovaj slučaj ipak daje nadu da će potraga za efikasnim liječenjem trenutno neizlječivog oboljenja jednog dana uroditi plodom.

Najsmrtonosniji oblik 

Glioblastom je jedan od najsmrtonosnijih oblika karcinoma. Nastaje unutar centralnog nervnog sistema rapidno se razvijajući u malignu masu, a gotvo 95 posto pacijenata oboljelih od ove bolesti premine od posljedica, piše Euronews.

 Istraživači Centra za proučavanje raka u Masačusetsu (SAD) posumnjali su da bi tretman zasnovan na imunom sistemu samog pacijenta, poznat kao terapija CAR T ćelijama, možda mogao dati rezultate tamo gdje su ostali lijekovi omanuli.

Ova terapija, koja je inače odobrena za liječenje različitih oblika raka krvi, ima impresivnu sposobnost da pronađe ćelije raka, a naučnici su poželjeli da je ispitaju i kod glioblastoma.

T ćelije pacijenta prikupljene su i preoblikovane, tako da prepoznaju površinske markere na vanjskom dijelu ćelija raka, prije nego što su ih putem infuzije vratili u krvotok.

Science Alert poredi ovaj postupak s "angažovanjem lokalnog plaćenika da tiho pronađe traženog zlikovca".

Preklinički laboratorijski testovi pokazali su da terapija radi kako je i očekivano i da čak privlači druge regulatorne T ćelije da se priključe borbi.

Završena je tek prva faza kliničkog istraživanja, kako bi se utvrdilo koliko je procedura sigurna, kao i njen potencijal kao lijeka.

Regrutovano je samo troje ispitanika, a svi su bili sa dijagnozom glioblastoma.

Dugoročne prognoze

Kod prvog pacijenta, 74-godišnjeg muškarca, koji je prošao standardne terapije i tretman zračenja, rak se vratio godinu kasnije. Samo dan nakon što je primio novi intravenozni tretman T ćelijama, MRI skener pokazao je značajno smanjenje mase tumora, ali je nekoliko mjeseci kasnije on opet uvećan.

Slično je bilo i sa 57-godišnjom ženom, sa glioblastomom koji je rastao u njenoj lijevoj hemisferi. Iako je njen tumor pokazao gotovo potpunu regresiju pet dana nakon terapije, vratio se samo mjesec kasnije.

Kod trećeg pacijenta koji ima 72 godine, tumor je smanjen i zasad nema znakova njegovog vraćanja, a neželjeni efekti ograničeni su na povišenu temperaturu i nekoliko kvržica na plućima, koje su se povukle. To je naučnicima dalo nadu da njihov novi pristup daje rezultate, ali dugoročne prognoze za bilo kog od pacijenata trenutno niko ne može dati.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "The New England Journal of Medicine".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.