8. APRILA

Američke vlasti upozoravaju stanovnike uoči pomrčine: Pripremite svoje zalihe!

Neke američke savezne države uveliko se pripremaju za jednu od najspektakularnijih pomrčina Sunca u ovom stoljeću

Pomračenje sunca će djelimično biti vidljivo i u Evropi. Britannica

M. Z.

22.3.2024

Neke američke savezne države uveliko se pripremaju za jednu od najspektakularnijih pomrčina Sunca u ovom stoljeću. Pomrčina će biti vidljiva od Meksika do Kanade 8. aprila, a većina Mjesečeve sjene putuje istočnim i sjeveroistočnim dijelovima SAD.

Sunčeva korona

Amerikanci su prije nekoliko mjeseci napravili pomutnju oko ovog događaja jer će se pomrčina poklopiti s velikom sunčevom aktivnošću i blizinom Mjeseca, zbog čega će biti vidljiva na prilično velikom području, a bit će popraćena zanimljivim pojavama u Sunčevoj koroni.

Svemirska agencija NASA tako je pripremila posebnu web-stranicu na kojoj je moguće tačno u minutu pratiti putanju Mjesečeve sjene američkim teritorijem, a korisnici će moći uživo pratiti pomrčinu i događanja oko nje.

U nekim državama koje se nalaze na putu pomrčine lokalne su vlasti izdale razna upozorenja stanovnicima kako se pripremiti za pomrčinu Sunca. Većina upozorenja proizlazi iz iskustva djelimične pomrčine koja je 2017. promatrana u SAD.


Tada su milioni ljudi pohrlili u područja gdje je pomrčina bila vidljiva, uzrokujući brojne probleme – od prometnih gužvi, praznih polica u trgovinama do preopterećenih telefonskih i internetskih mreža.

Gužve u prometu

Agencija za upravljanje hitnim situacijama (EMA) okruga Ohajo izdala je upozorenje promatračima pomrčine i lokalnom stanovništvu da se prije pomrčine opskrbe hranom, vodom i gorivom, prenosi portal IFL Science. Također su upozorili da bi se promet ili vrijeme čekanja u bolnicama ili na benzinskim stanicama moglo povećati tokom pomrčine.

Također u državama Nebraska, Kanzas i Misuri razne agencije pozvale su ljude da “smanje broj obaveza” tokom sedmice pomrčine.

- Očekujemo velike prometne gužve, veliko opterećenje na naše ambulante, vatrogasne i bolničke sisteme, iscrpljivanje naših zaliha hrane i goriva i vrlo vjerovatno će doći do opterećenja ili čak i preopterećenja naše gradske i regionalne infrastrukture - kazao je jedan tamošnji zvaničnik.Ipak, nekoliko dana kasnije pozvao je stanovnike da ne pretjeruju u gomilanju zaliha.

U nekim su državama vlasti također upozorile stanovnike da bi moglo biti problema s telefonskim pozivima u vrijeme pomrčine, budući da bi se signal mobitela mogao izgubiti zbog povećane aktivnosti mobitela u tom području, što preopterećuje sistem. Upozoravaju i na smetnje u internetskoj mreži, gdje bi zbog preopterećenja mogla doći do smanjenja brzine prijenosa podataka.

U Evropi potpuna pomrčina, koja će započeti u južnom dijelu Tihog okeana i putovati do sjevernog Atlantskog okeana, neće biti vidljiva.

Ipak, djelimična pomrčina bit će vidljiva u nekim dijelovima Evrope: u Norveškoj, na Islandu, u Irskoj, na zapadu Velike Britanije, sjeverozapadnim dijelovima Španije i Portugala, Azorima i Kanarskim otocima.

Đavolji komet

Ovogodišnja pomrčina počet će neposredno prije ili nakon zalaska sunca u nekim evropskim područjima i dosegnuti vrhunac kada je područje već u mraku – poput Galicije u Španiji i Akvitanije u Francuskoj. Ovo će stoga biti idealna prilika za promatranje “đavoljeg” kometa 12P/Pons-Brooks koji će tada biti blizu Jupitera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.