PROVEDENA STUDIJA

Veliki izazov za selice: Gdje se ptice odmaraju kad lete preko okeana

Neke su sposobne za veličanstvene poduhvate – od letenja bez mahanja krilima duže od pet sati do neprestanog letenja koje je duže od 10 mjeseci

Ptice imaju razne strategije za putovanje preko vode, uključujući odmore na brodovima. YouTube

E. Ag.

11.4.2024


Neki pripadnici ptičijeg svijeta su sposobni za istinski veličanstvene poduhvate – od letenja bez mahanja krilima duže od pet sati do neprestanog letenja koje je duže od 10 mjeseci. Međutim, sve to vrijeme u zraku može umoriti čak i najiskusnijeg letača. 

Studija iz 2021.

Dakle, gdje se ptice odmaraju kad lete preko okeana?

Za neke ptice najbolja strategija je da uopće ne staju. Studija iz 2021. posmatrala je pet vrsta koje su letjele na velike daljine tokom jesenje migracije i otkrila da se te visokoleteće vrste, koje su uključivale sivog sokola (Falco peregrinus) i orla ribara (Pandion haliaetus), oslanjaju na stabilne uvjete vjetra radi očuvanja energije za duga putovanja.

- Donedavno se smatralo da je zamah dobiven pomoću vjetra slab ili nepostojeći iznad površine mora - kažu istraživači te dodaju:

- Naprotiv, migratorne ptice prilagođavaju svoje rute kako bi iskoristile vjetar kad lete preko mora. To im pomaže da lete stotinama kilometara, prenosi Nauka.rs.

Procjenjuje se da su 2.000 vrsta – ili 20 posto ukupnog broja ptica na svijetu – redovne selice. Dok neki migranti preko kopna imaju određena stajališta koja koriste generacijama, istraživači otkrivaju da veći broj ptica koristi brodove kao odmorišta nego što se ranije mislilo, piše IFL Science.

- Odmaranja na brodovima se smatraju vanrednim događajima u ornitološkom svijetu - pišu autori studije iz 2022. Međutim, sad su istraživači zabilježili 13 vrsta ptica koje su zastale na njihovom brodu tokom 25 dana mediteranske ekspedicije.

Koriste brodove

Medijalna dužina boravka ptica na brodu iznosila je 42 minute i možda je to relativno kratko vrijeme zbog nedostatka hrane koju su ptice mogle da nađu na brodu. Međutim, istraživači vjeruju da većina ptica zastaje zbog lošeg vremena ili potrebe za odmorom.

Na osnovu svojih podataka, procjenjuju da bi skoro četiri miliona ptica moglo koristiti brodove u centralnom Mediteranu kao stajališta, sugerišući da je potrebno još istraživanja o utjecaju morskog saobraćaja na jesenju migraciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.