AMERIKA

Naučnici otkrili novu funkciju malog mozga: Nije zadužen samo za kontroliranje pokreta

Novo istraživanje podupire hipotezu da je ovaj dio mozga uključen i u neke kognitivne funkcije

Mali mozak čini 10 posto ukupne mase mozga. Facebook

E. Ag.

9.5.2024


Mada mali mozak (lat. cerebellum) čini samo 10 posto ukupne mase mozga, unutar njega je zbijeno više od tri četvrtine moždanih neurona. Smatra se da ova regija smještena u bazi lobanje ima važnu ulogu u koordinaciji motoričkih funkcija - poput ravnoteže i kontrole pokreta. No, novo istraživanje podupire hipotezu da je ovaj dio mozga uključen i u neke kognitivne funkcije, odnosno da ima ključnu ulogu u učenju.

- Dugo vremena smo pretpostavljali da je glavna funkcija malog mozga kontroliranje pokreta. Međutim, sada znamo da postoje dijelovi malog mozga koji su povezani i koji su izgleda evoluirali zajedno s područjima velikog mozga koji su zaduženi za razmišljanje - rekla je neurobiologinja Andrea Bostan sa Univerziteta Pitsburg u SAD, piše Index.hr.

Naučnici su istrenirali majmune da pokreću lijevu ili desnu ruku, ovisno o slici na ekranu; prilikom čega su ih nagrađivali sokom ako su napravili pravi pokret. No, kada su im stručnjaci dali lijekove koji privremeno onesposobljavaju stražnji dio malog mozga, njihova sposobnost učenja se znatno smanjila.

Uprkos soku kao nagradi, životinje su imale problema s prisjećanjem koju ruku trebaju pomaknuti kada vide određenu sliku. To se nije događalo ako su prije uzimanja lijekova naučile određeni pokret.

- Kada deaktivirate ovu cerebelarnu regiju, ometate proces usvajanja novih znanja. Proces učenja je puno sporiji, a krajnji rezultat nije na istom nivou - rekla je Bostan, a prenosi Science Alert.

Daljnji testovi su pokazali da lijekovi nisu utjecali na samu izvedbu pokreta te da "isključivanje" drugih dijelova malog mozga nije utjecalo na proces učenja.

Istraživanje naziva A cerebro-cerebellar network for learning visuomotor associations objavljeno je u časopisu Nature Communications. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.