REVOLUCIONARNO

Naučnici počinju testirati lijek koji bi mogao potaći rast novih zuba

Vjerovatno će komercijalno dostupan biti oko 2030. godine

Prva klinička istraživanja na miševima i tvorovima dala su vrlo obećavajuće rezultate. Facebook

E. Ag.

3.6.2024

Prije manje od godinu japanski naučnici s Instituta za medicinska istraživanja Kitano bolnice u Osaki, objavili su zanimljivu vijest da su pronašli lijek, odnosno metodu kojom se sprečava aktivnost specifičnog gena USAG-1 i tako potiče rast novih zuba bez obzira na dob.

Bez nuspojava

Prva klinička istraživanja na miševima i tvorovima dala su vrlo obećavajuće rezultate, drugim riječima, naučnici su na ovaj način uspjeli na pokusnim životinjama uzgojiti nove zube na potpuno prirodan način i bez ikakvih nuspojava. Većini sisara jednom izgubljeni zubi ne rastu ponovno, no u životinjskom svijetu postoje primjeri obnavljanja zuba, pa tako morski psi dobivaju novi set zuba skoro na mjesečnoj bazi, a krokodilima za njihovog dugog vijeka koji se može protegnuti i do sto godina, naraste nebrojeno novih zuba.

Iako je prošlogodišnja vijest zvučala prilično senzacionalno, testiranja na ljudima doimala su se prilično dalekom budućnošću. No revni i uporni japanski naučnici su ovih dana upravo to najavili. Između septembra ove godine i avgusta 2025. novim će lijekom tretirati 30 muškaraca između 30 i 64 godine starosti kojima nedostaje barem jedan kutnjak.

Napredak u istaživanjima

Nakon što ovo testiranje završi, japanski naučnici probat će lijek na pacijentima između dvije i 7 godina, djeci koja imaju hipodonciju, odnosno urođeni nedostatak zuba. Ovaj problem nije zanemariv, podaci sugeriraju da djelimični urođeni nedostatak zuba pogađa svako stoto dijete.

Vođa stručnog tima molekularni biolog Katsu Takahaši (Takahashi) bavi se ovim problemom od kad je diplomirao, gotovo punih 20 godina i dosadašnji napredak u istraživanjima daje mu za pravo da može reći da će u skoroj budućnosti svi ljudi bez obzira na dob, novim lijekom moći dobiti novi prirodni zub.

Potencijalno revolucionarni lijek za rast novih zuba mogao bi postati komercijalno dostupan oko 2030. godine, piše Novi list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.