REVOLUCIONARNA TEHNIKA

Istraživači iz Južne Koreje osmislili jednostavnu metodu: Prave dijamante za 15 minuta

Prirodni dijamanti nastaju u Zemljinom omotaču, nekoliko stotina kilometara ispod površine

Ova revolucionarna tehnika zasad ne pravi velike dijamante kakvi se koriste za nakit. Instagram

E. Ag.

22.5.2024


Naučnici su razvili novu tehniku za sintetizovanje dijamanata na normalnom, atmosferskom pritisku i pri normalnoj temperaturi za samo 15 minuta. Ova revolucionarna tehnika zasad ne pravi velike dijamante kakvi se koriste za nakit, ali mogu da se upotrebljavaju za druge stvari.

Prirodni dijamanti nastaju u Zemljinom omotaču, nekoliko stotina kilometara ispod površine. Proces se dešava pod nevjerovatnim pritiskom od nekoliko gigapaskala i na ekstremnim temperaturama većim od 1.500 stepeni, piše LiveScience.

Slični uvjeti se stvaraju za trenutno sintetizovanje čak 99 posto vještačkih dijamanata. Visok pritisak i visoka temperatura koriste se da se ugljik rastopi u tečnom metalu, poput željeza, kako bi se konvertovao u dijamant oko malog „sjemena“ ili startnog dijamanta. Međutim, taj pritisak i te temperature je teško stvoriti i još teže održati. Osim toga, postoji i drugi sistem pravljenja dijamanata bez visokog pritiska, ali je i dalje potrebno „sjeme“.

Nova tehnika eliminiše te probleme. Tim koji vodi Rodni Ruf, fizički hemičar sa Instituta za osnovne nauke u Južnoj Koreji, objavio je studiju o njoj u žurnalu Nature.

- Više od decenije razmišljam o novim načinima da pravim dijamante, jer sam mislio da to mogu da uradim na neki neočekivani način - rekao je Ruf za LiveScience.

Za početak se koristi električno zagrijani galij s malo silicija u grafitnoj posudi. Istraživači zatim koriste komoru od devet litara, koja može biti spremna za 15 minuta kako bi primila ekstremno vrući ugljikov bogati metan. Od početka do prvih dijamanata dovoljno je 15 minuta, ali za malo bolji rezultat potrebno je oko dva i po sata.

I ova tehnika ima ograničenja, a jedno od njih je što su dobiveni dijamanti mali, najveći su stotinu hiljada puta manji od onih koji se dobivaju tradicionalnim metodama, pa nisu pogodni za nakit. Ipak, mogu da se koriste za sječenje i bušenje specijalnih materijala, piše Telegraf Nauka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.