OD 7. OKTOBRA

Izrael u Gazi ubio više od 100 naučnika

U saopćenju se navodi da Izrael cilja obrazovni sektor i da mu je cilj bio potpuno eliminirati naučnike i istraživače

Pojas Gaze. AP

Anadolija

16.5.2024

Više od 100 naučnika i akademskih radnika poginulo je u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, javlja Anadolija.

- Okupacijska vojska ubila je više od 100 naučnika, akademika, profesora i istraživača u genocidnom ratu koji vodi protiv palestinskog naroda u Pojasu Gaze - navodi se u saopćenju Ureda za medije Vlade u Gazi.

U saopćenju se navodi da Izrael cilja obrazovni sektor i da mu je cilj bio potpuno eliminirati naučnike i istraživače, zabilježeno je da su više od 103 obrazovna centra, uključujući univerzitete, potpuno uništena, a 311 obrazovnih centara djelomično uništeno tokom bombardiranja u Gazi.

Navedeno je da je Izrael ubio i izvršio atentate na naučnike te kako je američka administracija pridonijela je nastavku napada.

Naglašeno je da su Izrael i SAD u potpunosti odgovorni za sve ove počinjene zločine, svi univerziteti i obrazovne institucije u svijetu pozvani su da "osude ovaj zločin koji predstavlja genocid".

Palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je danas da je 35.272 Palestinca, uključujući najmanje 15.103 djece i 9.849 žena, poginulo u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra. Objavljeno je da je 79.205 Palestinaca povrijeđeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.