U SAZVIJEŽĐU DJEVICA

Astronomi svjedočili "buđenju" crne rupe: Sija kao nikad prije

Udaljena oko 360 miliona svjetlosnih godina od Zemlje

Crna rupa je oko 1,5 miliona puta teža od Sunca. X (Twitter)

E. Ag.

20.6.2024

U galaksiji u sazviježđu Djevica, udaljenoj oko 360 miliona svjetlosnih godina od Zemlje, naučnici su primijetili da crna rupa sija jače nego ikada ranije, piše Reuters.

- Mogli smo da posmatramo buđenje masivne crne rupe koja je iznenada počela da se hrani plinom dostupnim u svom okruženju, postajući veoma svjetla - rekao je Klaudio Riči, astrofizičar i koautor studije o fenomenu buđenja crne rupe.

- Ovakvo ponašanje je bez presedana - dodala je Paula Sančez Saez, koja je blisko uključena u studiju.

Crna rupa je oko 1,5 miliona puta teža od Sunca. Poređenja radi, crna rupa u centru Mliječnog puta ima masu četiri miliona puta veću od mase Sunca.

Supermasivne crne rupe kidaju zvijezde i sve ostalo u svom gravitacionom dometu. Istraživači su ukazali na ovo i rekli da je rotirajući disk difuznog materijala formirao crnu rupu u centru galaksije SDSS1335+0728.

Takve oblasti aktivnosti zrače energiju na veoma visokim temperaturama. Oni čak mogu zasjeniti i same galaksije.

Međunarodni tim astronoma sada analizira podatke s niza teleskopa da vidi da li je aktivnost crne rupe privremena ili će se nastaviti u doglednoj budućnosti. Vjeruje se da većina galaksija ima crnu rupu u svom jezgru, uključujući i Mliječni put.

- Ovo je nešto što bi se moglo dogoditi i s crnom rupom u Mliječnom putu - rekla je koautorica studije Lorena Hernandez Garsija.

Za sada, crna rupa u Mliječnom putu ostaje "uspavana".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.