KINESKI CHANG'E-6

Prvi put u historiji: Na Zemlju stigli uzorci s "tamne" strane Mjeseca

Na snimcima se vidi kako modul slijeće na tlo uz pomoć padobrana

Kina je postala prva zemlja koja je pokupila uzorke sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje. X (Twitter)

E. Ag.

prije 2 dana

Kineski lunarni modul Chang'e-6 vratio se jučer na Zemlju, dovršivši svoju povijesnu misiju prikupljanja prvih uzoraka s "tamne" strane odnosno nama udaljenije strane Mjeseca. Državna televizija CCTV navodi da je modul uspješno sletio u kinesku sjevernu regiju Unutrašnje Mongolije nešto poslije 14 sati po lokalnom vremenu.

Na snimcima se vidi kako modul slijeće na tlo uz pomoć padobrana. Kina je ovime postala prva zemlja koja je pokupila uzorke sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje. Prethodna kineska misija Chang'e prikupila je uzorke s bliže strane Mjeseca u decembru 2020., ponovno pokrenuvši globalne napore prikupljanja lunarnih uzoraka nakon pauze od 44 godine.

Trebala donijeti 2 kilograma materijala

Misija Luna 24 bez posade koju je pokrenuo bivši Sovjetski savez 1976. prikupila je 170 grama stijenja iz Mare Crisium, ili "Mora kriza", na bližoj strani Mjeseca. Između 1969. i 1972. šest misija Apollo, sve s posadom, prikupilo je 2.200 uzoraka ukupne težine 382 kilograma, također s bliže strane Mjeseca.

Chang'e-6 je nakon slijetanja na Mjesec 14 sati bušio, iskopavao i pakirao 2 kilograma materijala. Sonda Chang'e-5 je 2020. za taj postupak na raspolaganju imala 21 sat, na kraju se vratila s 1,73 kg lunarnih uzoraka, umjesto planiranih 2 kg jer je bušilica uspjela napraviti rupu duboku samo 1 metar umjesto 2 metra nakon što je došla do neprobojnih slojeva ispod površine.

Zašto je bitno prikupljanje uzoraka s udaljene strane Mjeseca

Džejms Karpenter (James Carpenter), voditelj ureda za lunarnu znanost Evropske svemirske agencije, rekao je da uzorci koje su prikupile misije Apollo s bliže strane Mjeseca pokazuju da je bazen Južni pol - Aitken na suprotnoj strani nastao u doba iznimno teškog bombardiranja Sunčevog sistema, Zemlje i Mjeseca.

- Ovo je zaista ključan događaj u povijesti cijelog Sunčevog sistema, ali postoje neke kontroverze o tome je li se dogodio ili ne - rekao je te dodao:

- To je rudnik zlata. Škrinja s blagom - rekao je planetarni naučnik Džejms Hed (James Head) s Koledža Brown, koji je zajedno s kineskim naučnicima analizirao uzorke iz misije Chang'e-5.

- Mjesec je zapravo zamrznuti zapis o tome što se događalo u ranom Sunčevom sistemu - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.