RAZINA SIGURNOSTI

Google uvodi novu sigurnosnu značajku za Android: Odnosi se na aplikacije

Isprva će se to odnositi na stare verzije Androida, ali očekuje se kako će Google postupno pomicati granicu

Cilj je povećati razinu sigurnosti i zaštite privatosti. Printscreen

E. A.

25.1.2023

Otkrivena je promjena u računalnom kodu Androida 14 koja će omogućiti blokiranje preuzimanja aplikacija mimo Googleove trgovine Play ako ne podržavaju određeno izdanje operativnog sustava.

Isprva će se to odnositi na stare verzije Androida, ali očekuje se kako će Google postupno pomicati granicu sve do barem izdanja Android 6 Marshmallow.

Cilj je povećati razinu sigurnosti i zaštite privatosti, odnosno onemogućiti zloupotrebu sigurnosnih propusta u starijim izdanjima za koja postoje rješenja u novijim.

Google već sad traži usklađenst aplikacija u Playu s minimalno Androidom 12. To ne znači kako ćete ostati u potpunosti bez mogućnosti pokretanja neke starije aplikacije ako se baš zainatite.

Naime, proizvođači uređaja trebaju omogućiti blokiranje, a i dalje će biti moguća instalacija uz pomoć prijatelja koji se bolje razumiju u funkcioniranje operativnih sustava i pametnih telefona.

Android dosad nije onemogućavao instalaciju aplikacija mimo Playa. Za dio njegovih korisnika to je bio važan razlog zašto ga koriste.

Ne čudi što su se u Googleu odlučili na postroživanje mjera sigurnosti jer je ta mjera predstavljala značajan sigurnosni rizik, piše Engadget.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.