POSTIGNUT SPORAZUM

Evropska unija podržala plan za čipove vrijedan više milijardi eura

Zakon o čipovima još ima nekoliko formalnih regulatornih koraka prije nego što se provede

S ciljem povećanja proizvodnje čipova. Printscreen

E. Ag.

20.4.2023

Evropski parlament i Evropsko vijeće postigli su privremeni sporazum o regulaciji namijenjenoj povećanju proizvodnje poluvodiča. Postignuti su kompromisi kako bi se krenulo naprijed sa shemom koju je Evropska komisija zacrtala početkom 2022.

Međutim, takozvani zakon o čipovima još ima nekoliko formalnih regulatornih koraka prije nego što se provede, piše „Mobile World Live“. Pravila navedena u zakonu imaju za cilj stvoriti uvjete za povećanje evropske industrijske baze za poluvodiče, s krajnjim ciljem da se globalni tržišni udio EU poveća na najmanje 20 posto do 2030. godine. Kada je potez bio prvobitno predložen, udio regije bio je 10 posto.

Ponuđeni kompromisi

Zakon uključuje inicijativu „Chips for Europe“, za koju se očekuje da će privući 43 milijarde eura kroz javno finansiranje i privatna ulaganja, uključujući 3,3 milijarde eura iz budžeta EU. Kako bi se postigao privremeni sporazum između Evropskog parlamenta i Evropskog vijeća, ponuđeni su kompromisi uključuju proširenje opsega dijela akta na proizvodnju opreme koju koriste proizvođači poluvodiča.

Švedski ministar za energetiku, poslovanje i industriju Eba Buš (Ebba Busch) rekao je da će shema omogućiti „pravu revoluciju za Evropu u ključnom sektoru poluvodiča", dodajući kako zakon stavlja regiju "u prvi red najsavremenijih tehnologija koje su ključne za naše zelene i digitalne tranzicije”.

Smanjiti ovisnost o uvozu iz Azije

Uz stvaranje okvira za finansiranje, zakon uključuje razne mjere za poticanje razmjene znanja među državama članicama EU i od laboratorija do proizvođača. Pokušaji Evrope da poveća svoju proizvodnju čipova dolaze u trenutku kada se slični potezi poduzimaju u SAD, pri čemu obje regije pokušavaju smanjiti ovisnost o uvozu iz Azije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.