"DIGIT"

Video / Robot pao nakon što je radio 20 sati bez pauze

Firma "Agility Robotics" koja ga je napravila pohvalila se ogromnom stopom od čak 99 procenata uspješno obavljenih zadataka

Robot je radio 20 sati bez prestanka. Printscreen

H. J. I.

2.5.2023

Robot "Digit" je tokom 20 sati koliko je jurio demonstrirao svoje umijeće, ali je na kraju poklekao i pao, javlja portal Unilad.com.

Ipak, firma "Agility Robotics" koja ga je napravila pohvalila se ogromnom stopom od čak 99 procenata uspješno obavljenih zadataka koje je odradio taj skladišni robot.

Ova kompanija je objavila video pada svog robota, a potpredsjednica za komunikacije u "Agility Robotics" Liz Klinkenberd otkrila je da žele da pokažu kako će se roboti poput "Digita" podići i nastaviti da rade i poslije pada.

- Željeli smo da pokažemo da je Digit nekoliko puta pao, da je to normalan dio svake nove tehnologije i da to nije velika stvar - rekla je ona.

Kada se dodaje, do pada obično dolazi zbog softverske ili greške senzora.

- Ponekad može biti potrebna popravka; nešto što rijetko traje više od 15-20 minuta - rekla je i dodala da u kompaniji paze kako ne bi previše humanizovali mašinu.

- Iako "Digit" izgleda djelimično kao osoba, u stvarnosti je to računar koji može da obavlja fizički posao i prati program - dodala je ona.

Snimak pada "Digita" je izazvao neke prilično neobične šale o dobrobiti robota. Neki od postova sugerisali su da je marljiva vještačka inteligencija oduzela sebi život kao rezultat niskih plata i rada koji se ponavlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.