NAUTIKA

Italijanski koncept električne jahte koja može lebdjeti iznad vode

Italijanski dizajnerski studio ''Centrostiledesign'' kreirao je projekt futurističke, sklopive jahta

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
M. Z.

31.7.2023

Italijanski dizajnerski studio ''Centrostiledesign'' kreirao je projekt futurističke, sklopive jahte koja u svetu brodogradnje može postati ekvivalent letećeg automobila.

Proizvodna faza

Konceptualna jahta nazvana je Future-E i, kada stigne do proizvodne faze, bit će kreirana u potpunosti od recikliranih ugljeničnih vlakana. Ovaj model može biti opremljen s dva električna motora, osiguravajući nultu proizvodnju štetnih plinova i zvučnog zagađenja. Međutim, glavni trik ove jahte jesu njena četiri uvlačeća foiling segmenta koja joj omogućuju da lebdi iznad površine.

Kako su izvori bliski temi prenijeli, foiling sistem ove jahte proširuje se kako ona dobiva na brzini i, kada stigne do 16 čvorova, ona se uz pomoć ovog sistema izdiže iz vode, slično kao foiling jedrilice.

Kompanija ''Centrostiledesign'' tvrdi da njena nova jahta može razviti trideset čvorova i da može biti opremljena naprednom kinematikom, ispraćenom elektrohidrauličnim aktuatorima i žiroskopom koji reducira udarce valova, omogućujući predivno glatku i komfornu vožnju. Ono što Future-E jahtu čini još poželjnijom jeste činjenica da je zamišljena u kupe i kabriolet varijantama i sa sportskim suicide vratima.

Detaljni renderi predstavljaju nam enterijer ovog predivnog plovila, koji je opremljen velikim ekranima osjetljivim na dodir, na kojima se mogu pronaći sve bitne kontrole. Unutra se nalazi velika kapetanova stolica i drugi red sjedišta u kome je moguće komotno smjestiti troje putnika.

Komercijalna faza

Future-E stiže iz briljantnog uma dizajnera jahti Dejvida Ciprijanija (David Cipriani), generalnog direktora kompanije ''Centrostiledesign''. Za sada nije jasno koji su tačno planovi ovog brenda po pitanju komercijalnog plasmana ove foiling jahte, ali, ukoliko ona zaživi u fabričkom izdanju, definitivno će predstavljati pravi hit među bogatima i poznatima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.