UPOZORENJE

Aplikacija za planiranje obroka s umjetnom inteligencijom preporučuje i otrovne recepte

Uočeno je da aplikacija preporučuje neobična jela, pa tako kupcima u ponudi stoji i recept za sendviče s otrovnim hljebom

Aplikacija za planirane obroka nije pouzdana. vrt.firenews

M. Z.

13.8.2023

Među navalom aplikacija s umjetnom inteligencijom pojavila i ona koja pravi planove za obroke. Međutim, nije baš da svaki put ''potrefi'' dobru kombinaciju i dozvoljene namirnice.

Neobična jela

Supermarket na Novom Zelandu eksperimentira korištenjem umjetne inteligencije za izradu planova obroka. Uočeno je da aplikacija preporučuje neobična jela, pa tako kupcima u ponudi stoji i recept za sendviče s otrovnim hljebom.

Aplikacija, koju je kreirao lanac supermarketa ''Pak 'n' Save'', reklamirana je kao način da kupci kreativno iskoriste ostatke namirnica tokom krize izazvane sve većim rastom životnih troškova.

Traži od korisnika da unese različite sastojke i automatski generira plan obroka ili recept.

Aplikacija je prvobitno skrenula pažnju na društvenim mrežama zbog nekih neprivlačnih recepata, uključujući "pečenje s oreo keksom i povrćem".

Plinoviti hlor

Jedan recept koji je nazvan "mješavina aromatične vode" napravio bi plin hlor. Aplikacija preporučuje recept kao "savršeno bezalkoholno piće za osvježenje čula".

"Poslužite ohlađeno i uživajte u osvježavajućem mirisu", navodi se, ali se ne napominje da udisanje plinovitog hlora može uzrokovati oštećenje pluća ili smrt.

Novozelandski politički analitičar Lijam Hehir (Liam) objavio je "recept" na Twitteru, potaknuvši druge Novozelanđane da eksperimentiraju i podijele svoje rezultate na društvenim mrežama.

Portparol supermarketa rekao je da su razočarani kada vide da je mala manjina pokušala da koristi alat na neprikladan način i ne za njegovu namjenu.

U saopćenju su rekli da će supermarket nastaviti podešavati kontrole aplikacije kako bi se osiguralo da je sigurna i korisna.

Ima upozorenje

U upozorenju koje se nalazi u priloženom planeru obroka upozorava se da recepte ne pregledava ljudsko biće i da kompanija ne garantira da će bilo koji recept biti kompletan ili prikladan za konzumaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.