PROMIJENJENI UVJETI

Zoom koristi vaše privatne pozive i poruke za obučavanje vještačke inteligencije

Korisnici zaprijetili da će otkazati svoje naloge zbog ove promjene

Odredbe kompanije Zoom izazvali su val negodovanja na mrežama. Facebook

E. Ag.

14.8.2023

Novi uvjeti i odredbe kompanije Zoom izazvali su val negodovanja na mrežama, a korisnici su prijetili da će otkazati svoje naloge zbog ove promjene.

Modeli vještačke inteligencije se obično obučavaju s velikim količinama javno dostupnih podataka, često preuzetih s interneta, ali Zoomov potez bi koristio privatne podatke korisnika, što izaziva strah kod mnogih.

Saglasnost korisnika

Zoom je odgovorio objavom na blogu tvrdeći da se podaci koriste samo za obuku AI modela da preciznije sumiraju sastanke, i to samo uz saglasnost korisnika.

To ukazuje da će u budućnosti vještačka inteligencija sve više biti integrirana u našu svakodnevnu komunikaciju

- Da ponovim: ne koristimo audio, video ili sadržaj za ćaskanje za obuku naših modela bez saglasnosti korisnika - napisao je direktor za proizvode iz Zooma.

Ovo nimalo nije utješilo korisnike ove aplikacije. Posebno su bijesni zaposleni u velikim kompanijama koji svoje sastanke vode putem Zooma.

- Mi svoje radionice za obuku vodimo na Zoomu, a oni planiraju da obučavaju svoju vještačku inteligenciju na našem cjelokupnom sadržaju, i to bez nadoknade, tako da, ćao, Zoom - rekao je Eliot Higins iz novinske organizacije Bellingcat.

Privatne informacije mogle bi biti nenamjerno otkrivene

Korisnici se plaše da bi privatne informacije mogle biti nenamjerno otkrivene, ili umjetnička djela plagirana, ako se njihovi podaci koriste za obuku AI modela.

- Ljudi bi trebalo da imaju moć da biraju kako će se obrađivati njihovi osjetljivi podaci, uključujući biometrijske podatke, i treba da im se daju jasne informacije i mogućnost da odustanu od toga - rekao je Džejk Hurfurt, šef istraživanja u organizaciji za zaštitu privatnosti Big Brother Watch.

Google je nedavno promijenio svoju politiku privatnosti kako bi omogućio kompaniji da obučava AI modele na javno dostupnim informacijama na internetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.