TEHNOLOGIJA

Zašto je čip od 40.000 dolara trenutno najtraženiji hardver na svijetu

Ključna komponenta u razvoju vještačke inteligencije

Svi žele se žele dokopati dragocjenog resursa. Facebook

E. Ag.

22.8.2023

Nvidia H100 čip od oko 40.000 dolara trenutno je najpoželjniji komad hardvera na svijetu.

Velike tehnološke kompanije kao što su Microsoft i Google, koje razvijaju mnoštvo proizvoda sa vještačkom inteligencijom, pa sve do Saudijske Arabije i UAE, koje ulažu u izgradnju vlastitih AI aplikacija, svi žele da se dokopaju ovog dragocjenog resursa.

Problemi s isporukom

Problemi s isporukom i velika potražnja doveli su do toga da se o ovom čipu priča kao o "najvrelijem traču Silicijske doline", kako je napisao Andrej Karpati iz OpenAI-a.

Proizvođači servera čekaju duže od šest mjeseci da prime posljednje narudžbe. Investitori rizičnog kapitala nabavljaju ove čipove za startape koje finansiraju. Izvršni direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk) čak je komentarisao nestašicu Nvidia čipova, prenosi Telegraf.rs

.Tesla planira da izgradi novi superkompjuter Dojo za obuku svojih autonomnih vozila, plan koji je nastao usljed nedostatka Nvidia GPU-ova.

Nvidia H100 je dizajniran za maksimalnu brzinu i efikasnost u računarskim operacijama koje su karakteristične za obuku AI modela, što uključuje veliki broj paralelnih procesorskih jezgara koji omogućavaju brzo izvršavanje matematičkih operacija.

Generisanje teksta, slika ili drugih oblika podataka 

Osim toga, H100 čipovi su posebno prilagođeni za rad s generativnim algoritmima koji koriste velike količine podataka. Generisanje teksta, slika ili drugih oblika podataka zahtijeva prilagodljivost koju ovi čipovi nude.

Memorijski zahtjevi su također ključna karakteristika obuke vještačke inteligencije. H100 čipovi dolaze s velikim količinama brze, integrisane memorije koja je prilagođena ovim specifičnim potrebama.

Skalabilnost i paralelizacija su važne za efikasnu obuku AI modela. Nvidia H100 čipovi su dizajnirani da efikasno rade u okruženjima gdje je potrebna brza komunikacija i koordinacija između čipova, kao i za energetsku efikasnost, koja je ključna za dugoročno korištenje u data centrima.

Dodatno, integracija s postojećim alatima i bibliotekama koje koriste AI inžinjeri olakšava implementaciju ovih čipova u radne tokove.

Veliki tehnološki giganti

U suštini, Nvidia H100 čipovi nude kombinaciju performansi, prilagodljivosti, efikasnosti i kompatibilnosti koja ih čini nezamjenjivim za mnoge primjene vještačke inteligencije. Ovi čipovi su postali ključna infrastruktura koja omogućava tehnološke proboje u oblasti vještačke inteligencije, što objašnjava zašto je potražnja za njima toliko visoka. Svojom jedinstvenom kombinacijom karakteristika, oni su ne samo odgovor na trenutne potrebe već i pokretač budućih inovacija u oblasti vještačke inteligencije.

Veliki tehnološki giganti kao što su Amazon i Google već su započeli razvoj svojih alternativa, u nadi da će popuniti prazninu koju je ostavila nestašica Nvidia čipova. Ipak, stručnjaci ističu da će biti potrebno još vremena prije nego što ovi konkurenti mogu zaista da se približe sofisticiranosti i efikasnosti čipova koje proizvodi Nvidia. Ova situacija ne samo da ističe značaj Nvidia H100 čipova u modernom tehnološkom pejzažu već i otvara novo poglavlje u trci za dominaciju u brzorastućem polju vještačke inteligencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.