NEVJEROVATAN UREĐAJ

Pametna kontaktna sočiva će se moći puniti: Bateriju napajaju suze, glukoza i voda

U budućnosti, pametna kontaktna sočiva mogla bi da snimaju i prenose sve što osoba vidi i čuje

Pametna kontaktna sočiva su sočiva sposobna za prikaz vidljivih informacija u rožnjači. Feelgoodcontacts.com

E. Ag.

30.8.2023

Nevjerovatan uređaj koji su razvili naučnici s Tehnološkog univerziteta Nanjang u Singapuru tanak je koliko i ljudska rožnjača

Naučnici s Tehnološkog univerziteta Nanjang u Singapuru (NTU) razvili su savitljivu bateriju, tanku koliko i ljudska rožnjača, koja može da skladišti elektricitet kada se nalazi u slanoj tečnosti, pa bi uskoro mogla da snabdijeva energijom pametna kontaktna sočiva, navodi ScienceDaily.

Pametna kontaktna sočiva su sočiva sposobna za prikaz vidljivih informacija u rožnjači i mogu da se koriste za prikazivanje takozvane izmijenjene realnosti.

Ne sadrži žice ili teške metale

Ona mogu da ispravljaju vid kod ljudi, da prate zdravlje onog koji ih nosi, kao i da prate bolest kod ljudi sa hroničnim oboljenjima kao što su dijabetes i glaukom. U budućnosti, pametna kontaktna sočiva mogla bi da snimaju i prenose sve što osoba vidi i čuje u klaud sisteme.

Međutim, da bi se ostvario potpuni potencijal, potrebna je bezbjedna baterija kako bi se ta sočiva napajala. Trenutne postojeće baterije zavise od žica i indukcionih kalemova koji sadrže metal i nisu praktični za korištenje u oku.

Istraživači s NTU razvili su bateriju koja je napravljena od biokompatibilnih materijala i ne sadrži žice ili teške metale, poput onih u litij-jonskim baterijama ili bežičnim sistemima za napajanje. Ima premaz baziran na glukozi koja reaguje s natrijem i hloridnim jonima u slanoj tečnosti oko nje, dok tečnost koju sadrži baterija služi kao žica ili strujno kolo za generisanje elektriciteta.

Mogu li suze da napune baterije u sočivima. Feelgoodcontacts.com

Bateriju mogu da napajaju ljudske suze jer sadrže jone potasija i natrija. Testiranje trenutne baterije sa tečnošću nalik suzama pokazalo je da bi „život“ baterije mogao da se produži dodatni sat na svakih 12 sati ako se on koristi. Baterija može da se napuni i konvencionalno, vanjskim izvorom električne energije.

 Tehnologija zasnovana na napajanju suzama 

- Ovo istraživanje je počelo s jednostavnim pitanjem: mogu li suze da napune baterije u sočivima? Bilo je sličnih primjera tehnologije koja se sama napaja. Međutim, te tehnologije nisu bile savršene jer se punila jedna elektroda baterije, a druga nije. Naš pristup puni obje elektrode zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji enzimskih reakcija. Osim mehanizma punjenja, zavisi samo od glukoze i vode za napajanje, obje stvari su bezbjedne za ljude i manje su štetne po okruženje kada se bace u odnosu na standardne baterije – rekao je Li Seok Vu, profesor Škole električnog i elektronskog inžinjerstva, prenosi Nauka.rs.

- Uobičajeni sistemi baterija za napajanje kontaktnih sočiva zahtijevaju metalne elektrode u sočivu, koje su štetne za oko. S druge strane, indukciono punjenje zahtijeva da kalem bude u sočivu, kao kod bežičnog punjenja telefona. Naša tehnologija zasnovana na napajanju suzama eliminiše te probleme, a omogućuje daljnji razvoj pametnih kontaktnih sočiva – rekao je dr. Jun Jonghan, istraživač sa NTU.

Tim je podnio patent, a svoje otkriće je predstavio u žurnalu Nano Energy. Oni su bateriju demonstrirali u simulisanom ljudskom oku. Baterija, koja ima debljinu 0,5 milimetara, stvara energiju reagujući s bazalnim suzama, koje postoje u našem oku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.