PROMJENA PRAVILA

Ako niste znali, tvitovi više nisu tvitovi: Evo kako ih sad zovu

Aplikacija X unijela je više zanimljivih promjena u svoje uvjete i pravila korištenja

Više nije ''tvitanje''. Twitter

M. Z.

12.9.2023

Aplikacija X unijela je više zanimljivih promjena u svoje uvjete i pravila korištenja.

Skočni prozori

U uvjetima korištenja aplikacije X počeli su se pojavljivati skočni prozori o novim odredbama koje će stupiti na snagu 29. septembra.

Jedna od promjena je to što je u dva slučaja riječ ''retweet'' (što su dosad bili jedini primjeri korištenja riječi ''tweet'' u uvjetima korištenja) zamijenjena riječju ''repost''. Time je izraz ''tweet'' gotovo u potpunosti uklonjen iz službenih dokumenata X-a.

Gotovo u potpunosti, ali ne i do kraja. Naime, brojni URL-ovi i dalje, čini se, uključuju riječ ''twitter'' (poput, recimo, ovog https://developer.x.com/en/docs/twitter-for-websites), a i X.com i dalje preusmjerava promet na twitter.com. Uklonjene su također i reference na Periscope, Twitterovu aplikaciju za streaming uživo ugašenu 2021. godine.

Što se drugih promjena tiče, za oko je zapela ona prema kojoj se korisnici, ''u mjeri u kojoj to dopušta zakon, odriču prava na učestvovanje u zajedničkim tužbama i drugim oblicima predstavljanja''.

Također je od sada strogo zabranjeno indeksiranje ili prikupljanje podataka s X-a u bilo kojem obliku bez pristanka kompanije u pisanom obliku.

Politika privatnosti

X, također, planira objaviti novu politiku privatnosti 29. septembra. Između ostalog, očekuje se kako će X proširiti količinu podataka koje prikuplja o korisnicima, uključujući biometrijske podatke i povijest zaposlenja, piše Verge, prenosi Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.