THE SPHERE

U2 u Las Vegasu otvorio najmoderniju koncertnu dvoranu ikad, zavirite unutra

Zabavno-muzička dvorana prepoznatljivog okruglog oblika najviše pažnje privlači najvećim LED zaslonom na svijetu

Koncertna dvorana u Las Vegasu. Tportal

M. Z.

4.10.2023

U Las Vegasu je službeno otvorena nova jedinstvena arena za muzičke i scenske izvedbe okićena najvećim LED ekranom na svijetu.

''The Sphere'' je smješten neposredno pored hotala ''The Venetian'', a poglede znatiželjnika svojim oblikom privlači već godinama. LED ekran s 1,2 miliona elemenata je, naglašava Bug, 1,2 u pokusnom režimu rada od jula 2023.

''The Sphere'' je otvorenje imao prošlog petka, 29. septembra, koncertom grupe U2. Snimke s događaja dokazali su da je dvorana iznutra atraktivna kao i izvana. Pozornicu i auditorij za 10.000 posjetilaca okružuje još jedan ekran u gotovo 360 stepeni koji, kao što se i da svjedočiti iz slika, pruža dosad neviđen vizualni spektakl.

Pored zaslona na fasadi površine oko 54.000 kvadratnih metara, ''The Sphere'' ima i unutrašnji LED ekran. On nudi rezoluciju od 16K, površinom mjeri oko 15.000 kvadratnih metara.

Svako je sjedalo u areni opremljeno haptičkim uređajima koji vibriraju u skladu s izvedbom.

Što se zvuka tiče, za njega se brine 1.600 zvučničkih kutija skrivenih iza LED panela, a društvo im pravi 300 mobilnih zvučničkih jedinica.

U dvorani sve skupa ima čak 167.000 pojedinačnih zvučnika.

''Sphere'', tim rečeno, zapanjuje promatrače i izvana - pogotovo noću. Dana 4. jula, podsjetimo, privukao je pažnju digitalnim vatrometom i očnom jabučicom koja je pogledala uokolo uz natpis ''Hello, World''.

Uz U2-ovu rezidenciju od 25 koncerata, mjesto će sljedeće sedmice ponuditi prilagođenu produkciju pod nazivom ''Postcard from Earth'' redatelja Darena Aronofskija (Darren Aronofsky), zaključuje Euronews, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.