TEHNOLOGIJA

Leteći električni taksiji s pilotom na testu: Najavljena proizvodnja 500 letjelica godišnje

Tokom testiranja piloti Jobyja procjenjivali su lakoću izvođenja brojnih zadataka i manevara

Leteći taksi Joby. Joby Aviation

E. Ag.

5.10.2023

Joby Aviation, kompanija koja razvija električne avione s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem (eVTOL) za komercijalne putničke usluge, objavila je da je proširila svoj program testiranja leta kako bi uključila letenje s pilotom u avionu.

Prikupljanje podataka

Četiri člana Jobyjeva tima za testiranje letova sada su upravljali letovima na predprodukcijskom prototipu aviona kompanije, dovršavajući niz početnih testova koji su uključivali slobodno lebdenje i prijelaze u let prema naprijed.

Do sada je većina Jobyjevih testiranja letenja vođena daljinski sa zemaljske kontrolne stanice (GCS), što je omogućilo kompaniji da generira golemu količinu podataka o performansama aviona u širokom rasponu uvjeta leta.

Kampanju "pilot on board" vodio je glavni probni pilot Džejms Badi Denham (James Buddy), a osmišljena je za prikupljanje podataka o kvalitetu upravljanja avionom i upravljačkim sučeljima pilota i postavljajući temelje za buduće testiranje, kao dio programa certifikacije kompanije pri Saveznoj upravi za zrakoplovstvo (FAA).

Veliki pogon

Tokom testiranja piloti Jobyja procjenjivali su lakoću izvođenja brojnih zadataka i manevara koje će piloti morati izvesti tokom normalnih operacija, uključujući okomito polijetanje, ubrzavanje i prijelaz na let prema naprijed, praćenje središnje linije piste i usporavanje do okomitog slijetanja na reprezentativno sletište.

Joby je nedavno najavio da će svoj prvi veliki pogon za proizvodnju aviona izgraditi u Dejtonu, Ohajo, rodnom mjestu zrakoplovstva, gdje će proizvoditi do 500 letećih taksija godišnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.