MADE IN HUNGARY

Počela proizvodnja telefona u Evropi: Prvi je neuništiva Nokia, može izdržati toplotu, udarce i vodu

Kada razmišljamo o proizvodnji telefona, Evropa nije ono što nam prvo pada na pamet, već Kina, a u posljednje vrijeme i Indija

Nokia XR21. Nokia

E. Ag.

5.10.2023

Kada razmišljamo o proizvodnji telefona, Evropa nije ono što nam prvo pada na pamet, već Kina, a u posljednje vrijeme i Indija. Međutim, kompanija HMD Global je najavila veliku prekretnicu - početak proizvodnje 5G pametnih telefona na evropskom tlu, tačnije u Mađarskoj - a prvi uređaj iz nove proizvodne linije je Nokia XR21, koji je sada dostupan poslovnim korisnicima.

Rigorozno testiranje

- Presretni smo što proizvodimo Nokia XR21, naš prepoznatljivi robusni 5G pametni telefon, u Evropi. Posvećeni smo ulaganju u sigurnost, tehnologiju i proizvodne procese zahvaljujući kojima su naši uređaji sigurniji i traju duže. Naši budući planovi uključuju daljnja ulaganja u softversku sigurnost, sa namjerom da prilagođeni softver i sigurnosne funkcije ponudimo direktno korisnicima - izjavio je Žan Fransoa Baril, suosnivač, predsjednik i izvršni direktor kompanije HMD Global.

Odgovarajući na rastuće potrebe poslovnih korisnika, kompanija HMD je razvila mogućnosti i procese za dovođenje proizvodnje uređaja u Evropu. Svaki uređaj je podvrgnut rigoroznom testiranju softvera i malver testovima. Kupci ne treba da brinu ni o sigurnosti svojih podataka, jer se oni sigurno čuvaju i obrađuju u EU, odnosno u Finskoj od 2019. godine.

Nokia XR21 je telefon koji je napravljen da traje i dizajniran je sa održivošću na umu. Uz MIL-STD-810H certifikat izdržljivosti američke vojske i IP69K rejting, ovaj pametni telefon je certifikovan da izdrži prašinu, toplotu, udarce i vodu.

Limitirano izdanje

Dodatno, napravljen je da minimizuje utjecaj na životnu sredinu - šasija je izrađena od 100 posto recikliranog aluminija, a njegova baterija podržava 60 posto više punjenja tokom životnog vijeka telefona. Dodatne faze u evropskom proizvodnom procesu će pomoći daljnje smanjenje emisija.

Kako bi proslavilo novo mjesto proizvodnje, Nokia XR21 je dobila limitirano izdanje od 30 uređaja. Ovi Made in Hungary telefoni iz limitirane serije dolaze u ekskluzivnoj Frosted Platinum boji, imaju ugraviran sopstveni jedinstveni serijski broj i dolaze sa certifikatom porijekla u kutiji.

Cijena ovog uređaja na određenim evropskim tržištima će biti 649 eura u crnoj boji, a kupci će za limitirano izdanje morati da izdvoje 699 eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.