NAKON 13 GODINA

MIUI odlazi u penziju: Xiaomi predstavio novi operativni sistem, stiže HyperOS

Spoj evolucije Androida i vlastitog Vela sistema

Lei Jun, izvršni direktor kompanije Xiaomi. Sparrowsnews.com

E. Ag.

18.10.2023

Xiaomi je najavio svoj novi operativni sistem HyperOS, koji će stići kada kompanija bude lansirala Xiaomi 14 seriju pametnih telefona, a zatim postepeno zamijeniti MIUI korisnički interfejs nakon 13 godina postojanja.

HyperOS neće biti ekskluzivan za Kinu, već će uskoro biti dostupan globalno. Zasnivat će se na Android operativnom sistemu i povezivat će proizvode čitavog ekosistema kompanije Xiaomi iz više od 200 kategorija, s posebnim osvrtom na IoT.

- Ovo je epohalna prekretnica za Xiaomi i ključan korak ka potpunom ekosistemu za ljude, automobile i domove - kaže Lei Jun, izvršni direktor kompanije Xiaomi.

Prvi čovjek tehnološkog giganta dodaje da je HyperOS spoj evolucije Androida i vlastitog Vela sistema, sa potpuno prepravljenom arhitekturom koja će predstavljati bazu za desetine milijardi uređaja u budućnosti, piše Smartlife.

Nažalost, još nemamo jasnu sliku šta je zapravo HyperOS i ne znamo kako će izgledati. Iako ga Xiaomi naziva novim operativnim sistemom, iz prethodnih glasina znamo da je kompanija testirala MIUI 15 korisnički interfejs. Dakle, u pitanju može biti preimenovan MIUI, ali i nešto slično HarmonyOS-u kompanije Huawei. Ostaje da se vidi.

No, jedno je sigurno - MIUI, prvi proizvod kompanije Xiaomi, odlazi u zasluženu penziju.

- Hvala svim prijateljima koji su podržavali MIUI. MIUI će zauvijek ostati u našem sjećanju - završava Lei Jun.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.