VEĆ PLATILI 500 MILIONA

Apple namjerno usporavao telefone: Nakon SAD i Velika Britanija sprema masovnu tužbu

Dokazano je da su namjerno smanjivali performanse iPhone uređaja da bi baterije trajale što duže

Traže se isplate za oko 24 miliona iPhone korisnika u Velikoj Britaniji. Twitter

E. Ag.

2.11.2023

Prije šest godina dokazano je da Apple namjerno smanjuje performanse iPhone uređaja da bi baterije trajale što duže - koristili su ažuriranja softvera da uspore iPhone, pod izgovorom da tako zapravo korisnicima čine uslugu.

Zbog ovoga je u SAD podignuta grupna tužba protiv kompanije, što je dovelo do toga Apple mora izdvojiti 500 miliona dolara kako bi isplatio oštećene korisnike, pa je logično da žele spriječiti da se ovakve stvari ponove.

Izgleda da to ipak neće biti tako lako, jer kako prenosi Reuters, sprema se nova tužba iste sadržine protiv kompanije Apple, ovog puta u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše B92.

Iako je kompanija pokušala to da blokira, Britanski sud za konkurenciju (CAT) stao je na stranu korisnika u ovom slučaju i odobrio masovnu tužbu.

Predsjednik jednog udruženja potrošača Džastin Gutman označen je kao podnosilac masovne tužbe, a traže se isplate za oko 24 miliona iPhone korisnika u Velikoj Britaniji.

Gutman ovog puta traži mnogo više novca - 1,6 milijardi funti, odnosno oko 1,9 milijardi dolara. Sud je, međutim, naveo da "Gutmanov slučaj nije do kraja jasan", tako da bi se taj iznos mogao promijeniti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.