ISTEKAO ROK

Maskov X nije platio kaznu zbog sadržaja koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece

Povjerenica za e-sigurnost Džuli Inman Grant izrekla je prošlog mjeseca kaznu od 610.500 američkih dolara kompaniji

Mora platiti kaznu. Facebook

M. Z.

14.11.2023

Platforma X, u vlasništvu Ilona Maska (Elon Musk), nije platila izrečenu novčanu kaznu zbog sadržaja koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece.

Povjerenica za e-sigurnost Džuli Inman Grant (Julie) izrekla je prošlog mjeseca kaznu od 610.500 američkih dolara kompaniji koja je ranije bila poznata kao Twitter jer nije odgovorila na pitanja koja je poslala u februaru. Australija predvodi globalnu inicijativu za reguliranje platformi društvenih medija i to nije prvi put da Inman Grant izdvaja X ili Maska.

Inman Grant, i sama bivša uposlenica Twittera, prošlog mjeseca je pozvala X da pokaže da poduzima akcije koje se odnose na čišćenje platforme. X je imao rok do kraja oktobra da plati kaznu, zatraži produženje ili zatraži povlačenje kazne. Kompanija je zatražila produženje koje je isteklo prošlog petka.

-Twitter/X je javno izjavio da je rješavanje problema seksualne eksploatacije djece prioritet broj jedan za kompaniju, ali to ne može biti samo prazna priča - rekla je tada.

U junu ove godine izrazila je zabrinutost zbog porasta općenitije toksičnosti i mržnje nakon Maskovog preuzimanja u oktobru prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.