ZA MIRAN SAN

Još sigurniji iPhone: Lopovi neće moći otključati Appleov telefon čak i ako znaju passcode

Opcija će biti dostupna svim korisnicima iPhonea s nadolazećom nadogradnjom iOS-a

Ne morate više strahovati za svoj iPhone. Facebook

M. Z.

13.12.2023

Lopovi u posljednje vrijeme koriste novu taktiku pri krađama mobilnih uređaja, a problem je naročito raširen među vlasnicima iPhonea u SAD. 

Prate vlasnika 

Prije krađe lopovi prate osobe dok tipkaju po telefonu kako bi vidjeli njihov passcode, odnosno brojčanu šifru za otključavanje telefona te potvrdu brojnih opcija poput plaćanja, pristupa aplikacijama poput WhatsAppa i slično. Jednom kada saznaju passcode, lopovi mogu promijeniti šifru za Apple ID, isključiti opciju pronalaženja izgubljenog ili ukradenog telefona i resetirati telefon na fabričke postavke.

Vlasnik telefona tako više ne može pronaći svoj ukradeni uređaj, a lopovi ga mogu bez problema prodati.

S obzirom na to da je zabilježeno više ovakvih krađa, Apple je odlučio korisnicima pružiti zaštitu tako da, čak i ako lopovi vide njihov passcode, nemaju mogućnost mijenjati postavke niti isključiti opciju pronalaženja uređaja. 

Opcija nazvana zaštita ukradenih uređaja (Stolen Device Protection) dostupna je u testnoj verziji novog iOS-a (17.3 beta) i dostupna je developerima, a naknadno će biti dostupna i svim korisnicima. Ona uključuje kombinaciju lokacije, biometrije i vremenske odgode, kako bi lopovima onemogućili korištenje telefona i time zaštitili podatke korisnika.

Kada korisnici aktiviraju ovu opciju, telefon će prepoznati ako su oni udaljeni od nekih poznatih lokacija poput kuće ili ureda te će, za pristup nekim opcijama telefona, osim passcodea, biti potrebna i biometrijska potvrda, dakle Face ID ili Touch ID. Također, aktivirat će se i vremenska odgoda od jednog sata za promjenu lozinke za Apple ID, ali i nakon isteka tog perioda, također će biti potrebna potvrda biometrijom prije promjene lozinke.

Ključ za oporavak

Također, ova će zaštita vrijediti i za promjene nekih drugih sigurnosnih postavki poput ključa za oporavak i postavljanja kontakta od povjerenja za oporavak računa, a Face ID ili Touch ID bit će potrebni i za Appleov sustav za upravljanje lozinkama iCloud Keychain.

Ipak, s passcodeom lopovi će moći otključati telefon i pristupiti svim informacijama, odnosno aplikacijama koje nemaju dodatnu biometrijsku zaštitu, no neće moći mijenjati važne sigurnosne postavke.

S obzirom na to da je ova kompanija tek sada objavila verziju iOS-a 17.2, do službenog izdanja verzije iOS 17.3 vjerovatno će proći još nekoliko sedmica, a kada bude dostupna, iz WSJ-a kažu kako će Apple svim korisnicima preporučiti aktivaciju opcije za dodatnu sigurnost uređaja u slučaju krađe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.