PRISTUPAČNA TEHNOLOGIJA

Naučnici razvili AI koji misli prevodi u tekst: Pokazao se vrlo tačnim

Iskoristili AI i EEG za prevođenje misli u riječi, revolucionirajući komunikaciju za osobe koje su izgubile govor

Nosili su kapu koja je bilježila moždanu aktivnost. University of Technology Sydney

E. Ag.

13.12.2023

Naučnici su otkrili metodu za prevođenje misli u pisane riječi pomoću kape ispunjene senzorima i umjetne inteligencije. Tokom njihovog revolucionarnog eksperimenta, učesnici istraživanja, koji su čitali odlomke tekstova koje su im dali naučnici, nosili su kapu koja je bilježila moždanu aktivnost kao očitanje elektroencefalograma (EEG), koje je AI model DeWave kasnije pretvorio u tekst.

Tačnost koja prelazi 60 posto

Čin Teng Lin s Univerziteta za tehnologiju u Sidneju (UTS) opisuje tehnologiju kao neinvazivnu, pristupačnu i lako prenosivu. Uprkos početnoj tačnosti od oko 40 posto, Lin napominje da nedavni naučno provjereni podaci ukazuju na poboljšanu tačnost koja prelazi 60 posto.

U predstavljanju te nove tehnologije na konferenciji NeurIPS u Nju Orleansu, učesnici studije su tiho čitali odlomke, odstupajući od ranijeg pristupa čitanja naglas. Ta promjena dovela je do napretka u tačnosti u usporedbi s prijašnjim istraživanjima koja su uključivala čitanje naglas.

Veliki napredak nasuprot ranijim pokušajima

Tim sa Univerziteta Teksas u Ostinu postigao je sličnu tačnost u pretvorbi misli u tekst pomoću MRI skeniranja prošle godine, ali trenutni EEG pristup je praktičniji, eliminirajući potrebu da subjekti moraju biti mirni unutar skenera.

Čarls Žou (Charles Zhou) iz UTS-a objašnjava proces obuke modela DeWave, koji je uključivao analizu primjera u kojima moždani signali odgovaraju određenim rečenicama, prenosi Zimo.hr.

DeWave uči kako se ti signali odnose na riječ „zdravo“, gledajući mnoge primjere tih signala za različite riječi ili rečenice, pojašnjava Žou.

Model DeWave, upoređen s "pametnim pisačem", bio je povezan s velikim jezičkim modelom otvorenog koda (LLM), sličnim onom koji pokreće ChatGPT.

- Pisaču kažemo da obrati pažnju na signale iz DeWavea i koristi ih kao vodič za stvaranje rečenica - kaže Žou.

Naučnici su zajednički uvježbali DeWave i jezički model za poboljšanje generiranja rečenica na temelju EEG podataka.

Revolucija u komunikaciji

Uz daljnje usavršavanje, sistem obećava revoluciju u komunikaciji za pojedince koji su izgubili govor, kao što su osobe koje su preživjele moždani udar, a mogao bi pronaći primjenu i u robotici.

Kred Jin (Craig) sa Univerziteta u Sidneju podržava rad Linovog tima, nazivajući ga "izvrsnim napretkom" i ističući nevjerovatnu ispravnost uočenu u konverzijama EEG-a u tekst, što je značajan napredak u odnosu na ranije pokušaje koji su dali besmislene rezultate, piše New Scientist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.