VISOK NIVO PRECIZNOSTI

Naučnici razvijaju novi model AI za vremensku prognozu

Predstavlja značajan napredak u AI klimatskom modeliranju proširenjem opsega prognoze na 42 dana

Model može da generiše prognoze sa tačnošću koja je veća od onih iz Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze. Facebook

E. Ag.

12.12.2023

Naučnici su razvili novi model za podsezonske vremenske prognoze koristeći tehnologiju vještačke inteligencije (AI).

Novi model FuSi-Subseasonal, koji su razvili naučnici s Šangajske akademije za vještačku inteligenciju za nauku, Univerziteta Fudan i Kineskog nacionalnog centra za klimu, predstavlja značajan napredak u AI klimatskom modeliranju proširenjem opsega prognoze na 42 dana, piše Sinhua.

Subsezonske anomalije

Novi model je predstavljen 8. decembra u Kineskom paviljonu tokom 28. zasjedanja COP28 u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopćio je Univerzitet Fudan.

Po mišljenju naučnika, subsezonske anomalije značajno doprinose klimatskim događajima sa velikim utjecajem, tako da je poboljšanje vještina predviđanja u ovom vremenskom okviru hitan zahtjev za unapređenje nauke o klimi, piše RTCG.

Novi model integriše arhitekturu transformatora s vođenim nasumičnim uzorcima u latentnom prostoru kako bi se uzela u obzir neizvjesnost u podsezonskim prognozama. Na taj način, model može da generiše prognoze sa tačnošću koja je veća od onih iz Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMNjF), rekao je Ći Juan, direktor Šangajske akademije vještačke inteligencije za nauku i profesor Univerziteta Fudan.

Novi model je prevazišao izazove u vezi s netačnim početnim uvjetima i neadekvatnim signalima eksterne sile u podsezonskim vremenskim razmacima i riješio je primjetne nedostatke u prognozama, rekao je on.

- Ovo dostignuće se bavi dugogodišnjim tehničkim izazovom u istraživanju klimatskih promjena. Nudi potencijal za pravovremenu i tačniju procjenu rizika povezanih sa klimom - rekao je Ći.

Spremnost za katastrofe

Štaviše, novi model je značajno unaprijedio sposobnost predviđanja atmosferskog fenomena MJO (Madden-Julian oscilacije), produžavajući vještinu predviđanja MJO sa 30 na 36 dana.

- Tačno MJO predviđanje je važno za planiranje poljoprivrede, spremnost za katastrofe i ublažavanje rizika, kao i za dugoročna istraživanja klime - dodao je Ći.

FuSi-Subseasonal, kroz svoje podsezonske prognoze glavnih vremenskih procesa kao što su intenzivne vrućine, velike hladnoće i obilne padavine, postiže visok nivo preciznosti nedostižan pri tradicionalnim tehničkim metodama, rekao je on.

Kako model napreduje sa svojim najsavremenijim AI sposobnostima, on će sigurno ostvariti značajan napredak u rješavanju šireg spektra klimatskih izazova, doprinoseći osnaživanju razvoja obnovljive energije, izgradnji novih tipova elektroenergetskih sistema, uspostavljanju sigurnosti hrane u poljoprivredi i postizanje održive socio-ekonomske transformacije, dodao je Ći.

Svijet treba da pronađe efikasnije puteve tehnoloških inovacija kako bi se suočio sa sve ozbiljnijim globalnim klimatskim rizicima. AI ima ogroman potencijal u upravljanju rizikom od klimatskih promjena, rekao je Vu Libo, profesor na Univerzitetu Fudan.

- S tako vrhunskom tehnologijom možemo bolje da odgovorimo na rizike od klimatskih promjena - dodao je Vu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.