VAŽNA LETJELICA SANA-E

Sonda s porukama za vanzemaljce prestala slati podatke

Obje letjelice kroz svemir nose takozvanu zlatnu ploču s porukama za vanzemaljce, ako postoje i ako na njih naiđu. Na ploči su snimci sa Zemlje

NASA-ina letjelica je stara 46 godina. Twitter

M. Z.

14.12.2023

Sonda Vojadžer 1, koja je u međuzvjezdanom prostoru, prekinula je slanje naučnih i sistemskih podataka na Zemlju. Ova letjelica stara 46 godina i dalje može primati komande, ali su problemi nastali s njihovim slanjem, objavila je američka agencija NASA.

Binarni kod

Kada sve funkcionira kako treba, sistem za slanje podataka leta (FDS) sakuplja sve informacije sa specifičnih instrumenata i u paketu ih šalje na Zemlju pomoću telemetrijske modulacione jedinice (TMU). Sada su ti podaci, inače u binarnom kodu, „zaglavljeni“ i samo se ponavljaju.

- Nakon što su odbačene sve druge mogućnosti, tim Vojadžera je utvrdio da je uzrok problema FDS. Tim je tokom vikenda pokušao da restartuje sistem i vrati ga na podešavanja prije problema, ali letjelica i dalje ne šalje korisne podatke - navodi se u saopćenju NASA-e.

I ljetos je bilo problema s letjelicama, kada je izgubljen kontakt s njima, ali su svi problemi riješeni nakon nekoliko sedmica.

Vojadžer 1 je jedna od dvije letjelice iz programa Vojadžer koja je poslana da proučava najudaljenije planete Sunčevog sistema, a zatim i međuzvjezdani prostor. Zanimljivo je da je prvo lansiran Vojadžer 2 i to 20. avgusta 1977., a tek 16 dana kasnije je poletio i Vojadžer 1. Obje su završile misiju u Sunčevom sistemu i izašle su u međuzvjezdani prostor – Vojadžer 1 2012, a Vojadžer 2 2018. Prva je do sada prešla oko 24 milijarde kilometara i postala je najdalji objekt u svemiru napravljen ljudskom rukom, a druga 20 milijardi.

Zvukovi životinja i muzike

Obje letjelice kroz svemir nose takozvanu zlatnu ploču s porukama za vanzemaljce, ako postoje i ako na njih naiđu. Na ploči su snimci sa Zemlje, od zvukova životinja i muzike iz različitih epoha do poruka za vanzemaljce na 59 jezika. Jedan od tih jezika je i naš, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.