POGLEDAJTE VIDEO

Hyundai i Kia osmislili autogumu s integriranim lancima za snijeg

Unutar gazne površine ove gume integriran je niz "lanaca" od legure koja pamti oblik

Gume će imati integrirane lance. Hyundai

M. Z.

17.12.2023

Neobična tehnološka inovacija stiže iz južnokorejske automobilske grupacije, čiji su stručnjaci iz Hyundaija i Kije osmislili novu tehnologiju za pretvaranje običnih automobilskih guma u gume s lancima za snijeg. U njihovom konceptu u samu gaznu površinu gume integrirani su lanci za snijeg, u redovnom režimu skriveni unutar standardne strukture gume, odnosno u njenim radijalno postavljenim utorima.


Na zahtjev vozača, samo pritiskom na tipku u kabini, ti lanci mijenjaju oblik, pa se izdižu iznad gazne površine i tako pomažu u prianjanju u slučaju naglih promjena uvjeta na cesti. Zatekne li vas, dakle, s ovim gumama snijeg na cesti iznenada, nećete morati niti izaći iz automobila kako bi na njega postavili lance.

Tajna inovacije je u metalnoj leguri od koje su “lanci” načinjeni. Ona ima mogućnost “pamćenja” oblika. Lancima je tako predefiniran oblik u kojem vire iz šara u gumi, ali su umjetno postavljeni u drugi oblik, onaj kada su skriveni. Kada vozač pritisne spomenutu tipku za aktiviranje lanaca, do njih stiže električni impuls, koji uzrokuje da se materijal vrati u zapamćeni oblik, tj. da lanci izvire iz profila gume, povećavajući tako trenje na snijegu, a samim time i stabilnost i sigurnost vožnje.

Kako to u teoriji izgleda, najbolje je pogledati na priloženom videu. Uz Hyundaija i Kije poručuju da su već pokrenuli proces patentiranja ove tehnologije te da planiraju razmotriti njenu masovnu proizvodnju. Izrazili su i nadu da će jednog dana ova inovacija naći svoj put i do njihovih automobila, donoseći tako novo visokotehnološko rješenje koje ima izravne pozitivne učinke za kupce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.