5GHOUL

Otkriveni sigurnosni propusti u gotovo svim 5G pametnim telefonima

Istraživači su pronašli ukupno 714 5G pametnih telefona na koje je utjecao 5Ghoul, uključujući Xiaomi, Vivo, Samsung, Oppo i Apple

Hakeru čak neće trebati detalji kao što su podaci o SIM kartici da bi iskoristio 5Ghoul. Facebook

E. Ag.

24.12.2023

Četrnaest sigurnosnih propusta, pod zajedničkim nazivom 5Ghoul, utječe na više od 700 različitih 5G telefona.

Kako su izvijestili singapurski istraživači, ovi propusti osim na 5G telefone utječu i na druge uređaje poput rutera i modema, a mogu se iskoristiti za lažiranje 5G baznih stanica.

Ranjivosti uzrokuju probleme kao što je prisiljavanje 5G modema da se zamrzne, prekine, sruši ili ponovno pokrene, kao i ponekad prisili vezu da se vrati na 4G.

Kako je objavljeno na GitHubu, hakeru čak neće trebati detalji kao što su podaci o SIM kartici da bi iskoristio 5Ghoul, samo će morati da oponaša mobilni toranj s poznatim parametrima veze, piše B92.

Kako je navedeno, 10 od 14 objavljenih propusta uglavnom utječu na 5G modeme Qualcomma i MediaTeka, koji pokrivaju gotovo sve 5G Android i Apple pametne telefone.

Qualcomm i MediaTek priznaju postojanje problema, pa su objavili sigurnosne biltene za 5Ghoul ranjivosti. Ipak, rješenje problema ostaje na samim proizvođačima, što znači da 5Ghoul ostaje potencijalni problem za one uređaje koji više ne primaju sigurnosna ažuriranja.

Istraživači su pronašli ukupno 714 5G pametnih telefona na koje je utjecao 5Ghoul, uključujući Xiaomi, Vivo, Samsung, Oppo i Apple, prenosi Bleeping Computer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.