TESTNI MODEL

Kapsula za turističke posjete svemiru: Nosit će je balon veličine stadiona ispunjen vodikom

Putnici će putovati u hermetički zatvorenoj kapsuli, koja će visiti ispod vodikom ispunjene svemirske lopte veličine nogometnog stadiona

Svemirski brod Neptun. Instagram

E. Ag.

25.12.2023

Kad neko kaže da planira koristiti balon na vrući zrak kako bi turiste odveo bliže svemiru, mogli biste se zapitati hoće li ikada prijeći fazu koncepta? Pa, sjajna je vijest da je Space Perspective konačno prešao tu prekretnicu izgradnjom fizičkog testnog modela svoje kapsule Neptun.

Šestosatni letovi 

Za Space Perspective sa sjedištem na Floridi prvi put se čulo 2020. godine, kada je prvi put najavila planove za vođenje grupa od osam putnika (i jednog pilota) na šestosatne letove do visine od 30,5 milja (XNUMX km). Na ovoj visini jasno se vide zakrivljenost Zemlje i mračni svemir.

Putnici će putovati u hermetički zatvorenoj kapsuli nazvanoj Svemirski brod Neptun, koja će visiti ispod vodikom ispunjene "svemirske lopte dužine nogometnog stadiona". Uspon bi trajao dva sata, zatim dva sata za vidikovac, pa još dva sata za silazak. Da bi se postiglo ovo drugo, iz metka bi se polako ispuštao plin.

Kapsula će biti opremljena plišanim sjedalima, barom za osvježenje, Wi-Fi komunikacijskim sistemom koji može prenositi uživo, panoramskim prozorima od 360 stepeni i toaletom na donjoj palubi. Ovaj nivo luksuza sasvim je očekivan, s obzirom na činjenicu da se sjedala već prodaju unaprijed po 125 dolara po komadu, piše Root Nation.


Upravo dovršeni testni model Neptuna opisan je kao visokotehnološki i reprezentativni primjer "čime će kompanija letjeti nakon komercijalnog lansiranja". 

Bez posade

Međutim, nedostaje mu mekana kabina, jer je dizajniran isključivo da bude predmet brojnih probnih letova. Prvi od ovih letova bit će oslobođen posade, nakon čega će uslijediti letovi s posadom planirani za kraj sljedeće godine.

- Cijela je kompanija iznimno motivirana da zajedno postignemo ovu prekretnicu i vidimo kako Neptun oživljava na tako spektakularan način pred našim očima - rekao je osnivač Space Perspectivea Taber Mekalum (McCallum).

Kompanija se također navodno približava dovršetku Voyager Marine Spaceporta, broda koji će biti lansirna rampa za letove i koji će po povratku iz okeana izvući kapsulu i kuglu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.