RAZGOVARA S LJUDIMA

LG-jev robot pazit će na kućne ljubimce dok su vlasnici na poslu

Koristeći AI te putem kamera i senzora, robot ne samo da može prepoznati lica i glasove, već može prepoznati i emocije osoba

Robot ima nevjerovatne sposobnosti. LG/PRNewswire

M. Z.

29.12.2023

Brojne su mogućnosti ovog robota koji će vlasnike kuće upozoriti ako primijeti neobične aktivnosti kućnih ljubimaca, ali i u slučaju da primijeti kretnje u kući dok nema vlasnika.

Kamera, zvučnik i senzori

Ljubitelji tehnologije početkom svake godine s velikim nestrpljenjem iščekuju početak januara kada se u Las Vegasu tradicionalno održava najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu - Consumer Electronic Show (CES). Za nadolazeći CES sprema se i LG, a osim klasičnih proizvoda potrošačke elektronike koje od ove kompanije možemo očekivati, kompanija priprema i jednog - robota.

Simpatični mobilni robot dolazi s implementiranom AI i opremljen je kamerom i zvučnicima te brojnim senzorima, zahvaljujući kojima može razgovarati s ljudima te se kretati po kući. Njegove mogućnosti su brojne. Osim što može mjeriti kvalitet i temperaturu zraka, vlasnike kuće mogu upozoriti ako im je ostao upaljen neki uređaj, može ih podsjetiti na uzimanje lijekova i slično.

Još jedna zanimljiva opcija ovog robota jest što može nadgledati kućne ljubimce dok njihovi vlasnici nisu doma. S obzirom na to da je robot mobilan, može se kretati za kućnim ljubimcima te, ako primijeti nekakvu neobičnu aktivnost, vlasnicima će poslati obavijest putem pametnog telefona. Također, koristeći iste senzore za praćenje, može poslati obavijest i u slučaju da primijeti nekakve pokrete u kući dok su vlasnici vani.

Šalje vlasniku obavijest

Robota pokreće Qualcommova Robotics RB5 platforma, koju na Engadgetu opisuju kao kombinaciju hardvera i softvera koji pokreće robotovu umjetnu inteligenciju. Koristeći AI te putem kamera i senzora, robot ne samo da može prepoznati lica i glasove, već može prepoznati i emocije osoba s kojima razgovara te aktivirati muziku ovisno o situaciji. Ako primijeti da ste loše volje, odabrat će muziku koja bi vas trebala oraspoložiti, a ako ste umorni, onda će se odlučiti na muziku koja bi vas mogla uspavati, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.