SAD

Tehnološki divovi povećavaju saradnju s američkom vojskom

Tehnološki giganti zarađuju milijarde dolara kroz ugovore s američkom vojskom i drugim vladinim institucijama u SAD

Pentagon. Joshua Roberts/REUTERS

Anadolija

26.1.2024

Istaknute kompanije u tehnološkom sektoru, uključujući Microsoft, OpenAI i Amazon, jačaju saradnju s vojskom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u mnogim oblastima kao što je sajber sigurnost.

Ugovori vrijedni milijarde dolara

Prema informacijama koje je prikupio reporter Anadolu, tehnološka kompanija Microsoft ima ugovor o saradnji s američkom vojskom u oblasti augmentiranih naočala.

Ugovorom sklopljenim 2021. godine, Microsoft će američkoj vojsci isporučiti više od 120.000 proizvoda baziranih na HoloLens-u, naočalama za proširenu stvarnost. Vrijednost desetogodišnjeg sporazuma dostići će 21,8 milijardi dolara.

Microsoft ima još jedan ugovor s Pentagonom koji uključuje usluge u servisu claud (oblak).

Ministarstvo odbrane SAD odabralo Microsoft za usluge u sistemu oblaka 2018. godine, a ovaj sporazum je ponovo revidiran od administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joea Bidena). Usluga koju će vojska dobiti podijeljena je među Googleom, Amazonom, Oracleom i Microsoftom.

Amazon, jedan od partnera u sporazumu, dao je informacije o sporazumu na svojoj službenoj web stranici amazon.com, navodeći da je njihov dugogodišnji rad s američkom vladom potvrdio kvalitet njihovih usluga.

- Kao Amazon Web Services, znamo da nacionalna sigurnost zavisi od sposobnosti naše nacije da bude korak ispred naših konkurenata - poručio je Amazon.

Umjetna inteligencija u službi vojske

Među kompanijama koje sarađuju s američkom vojskom je i OpenAI, koji je postao istaknut u svijetu tehnologije s aplikacijom umjetne inteligencije ChatGPT, koju je razvio posljednjih godina. U okviru saradnje bit će provedene studije o sajber sigurnosti uz podršku vještačke inteligencije.

Politika upotrebe ChatGPT-a uključivala je klauzulu u kojoj se navodi da se neće koristiti u vojne svrhe. Izraz "ne može se koristiti u vojne svrhe" u ovom članku je naknadno uklonjen. Zvaničnici kompanije rekli su da je svrha promjene relevantnog člana bila da se dopuste slučajevi vojne upotrebe koje kompanija prihvata.

Ovu promjenu u politici kompanije neki stručnjaci tumače kao indikaciju da je kompanija otvorena za rad s vojnim klijentima.

Više od 180.000 pripadnika američke vojske koristi Google Workspace 

Još jedan tehnološki gigant s kojim američka vojska sarađuje je Google. Iako se kompanija ističe svojom tražilicom, nudi i širok spektar tehnoloških rješenja od usluga u oblaku do provajdera e-pošte.

U sklopu saradnje kompanije i američke vojske, američka vojska efektivno koristi platformu Google Workspace, koja nudi različite alate za saradnju putem cloud tehnologije. Prema prošlogodišnjim podacima, Google Workspace ima više od 180.000 korisnika u saradnji s američkom vojskom.

- Uzbuđeni smo zbog našeg partnerstva s američkom vojskom i radujemo se najavi još većeg razvoja u budućnosti - saopćili su iz kompanije Google.

Tehnološki giganti zarađuju milijarde dolara kroz ugovore s američkom vojskom i drugim vladinim institucijama u SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.