MINISTAR ODBRANE SAD

Potvrdio Pentagon: Lojd Ostin pušten iz bolnice

Ostin se "dobro" oporavlja i radit će od kuće "neko vrijeme prije nego što se vrati na puno radno vrijeme u Pentagon", stoji u saopćenju

Lojd Ostin. Platforma X

H. J. I.

15.1.2024

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) otpušten je iz bolnice,saopćio je Pentagon danas, dvije sedmice nakon što je primljen zbog komplikacija nakon operacije raka prostate.

Dobro se oporavlja

Ostin se "dobro" oporavlja i radit će od kuće "neko vrijeme prije nego što se vrati na puno radno vrijeme u Pentagon", stoji u saopćenju.

- Ima puni pristup potrebnim mogućnostima sigurne komunikacije - dodaje se. Ostin je saopćenjem poručio da je "zahvalan na izvrsnoj njezi koju sam dobio u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Walter Reed" te se zahvalio "izvanrednim liječnicima i medicinskom osoblju na njihovoj profesionalnosti i izvrsnoj podršci."

Tajna hospitalizacija

Ostin (70) prošle je sedmice javnosti obznanio da ima rak prostate, nakon što je operiran u decembru. U vojnu bolnicu primljen je 1. januara s komplikacijama. Tek 5. januara Pentagon je obavijestio javnost da je šef odbrane hospitaliziran.

Kasnije se pokazalo da je čak i Bijela kuća neko vrijeme bila u neznanju o Ostinovoj dijagnozi, liječenju i hospitalizaciji. Tajnovitost je izazvala manji skandal - posebno dok bjesne ratovi u Gazi i Ukrajini - ali je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) prošle sedmice rekao da i dalje ima povjerenja u Ostina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.