NJUJORK

Policijski robot nije se dokazao: Umjesto sigurnosti, ljudima je stvarao osjećaj straha

Knightscope K5 trebao je pomagati policiji na jednoj stanici podzemne željeznice, no u praksi se nije dokazao

Knightscope K5. Knightscope

M. Z.

6.2.2024

Hoće li nas umjetna inteligencija i roboti tako skoro zamijeniti? Ako ćemo suditi po robotu Knightscope K5 koji je trebao paziti na red i mir na stanici podzemne željeznice Times Square u Njujorku, nemamo razloga za zabrinutost. Barem ne još.

Za borbu protiv zločina

Pilot-projekt korištenja robota najavili su gradonačelnik Erik Adams (Eric) i policija iz Njujorka još u septembru, kada su ga predstavili kao inovativan alat za borbu protiv zločina. Ovaj je pilot-projekt sada završen i policija, odnosno grad Njujork, ne namjerava vratiti robota na stanicu.

Robot je dežurao 18 sati dnevno, a kako je opremljen kamerama tokom cijelog tog vremena, snimao je situaciju na stanici. U slučaju nekakvih kriminalnih aktivnosti na stanici ili u blizini, njegove snimke naknadno bi analizirala policija, odnosno njihov alat za prepoznavanje lica. Također, u slučaju problema, na njemu se nalazi posebna tipka čijim bi se pritiskom policija pozvala na mjesto događaja.

Dok u teoriji ova ideja možda i ne zvuči loše te da bi prisutnost robota koji konstantno snima situaciju na stanici mogla biti dobra preventiva, odnosno to bi moglo utjecati na sprečavanje potencijalnih zločina, robot se u praksi nije baš dokazao pa su ga čak neki putnici pokušali zlostavljati. 

Mislim da je robot samo plašio ljude, komentirala je za američke medije Aleksandrija Riz (Alexandria Reese), putnica koja često koristi tu stanicu, te je naglasila kako se apsolutno nije osjećala sigurnom s policijskim robotom.

Ljudi se bunili

Trebamo policiju, ne robote, ukratko je objasnio Nik Liner (Nick Linnear), zaposlenik američke podzemne željeznice. A koliko je ovaj robot bio uspješan u obavljanju svog posla, nije poznato jer policija nije objavila nikakve informacije osim da učestvuje u pilot-projektu koji je sada završen. 

Na Business Insideru spominju kako je, ako ništa drugo, ovaj robot ipak izbjegao neke incidente u kakvima su proteklih godina učestvovali isti modeli K5 robota. Još prije osam godina K5 je pregazio nogu djeteta u Kaliforniji, dok je godinu poslije isti model robota završio u fontani jednog trgovačkog centra u Vašington DC-u.

Brojne kontroverze

Osim Knightscopea K5, policija u Njujorku koristila je usluge još jednog robota – Digidoga, koji je baziran na modelu Boston Dynamicsa, a čija je pojava izazvala brojne kontroverze te su ga mnogi opisali kao jedan od strojeva kakav bi očekivali u distopijskom ''Black Mirroru'' umjesto u stvarnom životu, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.