ESKALACIJA NASILJA

Napad na policijsku stanicu u Pakistanu: Najmanje 10 mrtvih

Još nije jasno ko je izvršio napad, ali je područje već godinama izloženo napadima na vladine i sigurnosne ciljeve

Nasilje je eskaliralo uoči općih izbora. Reuters

Dž. R.

5.2.2024

Najmanje 10 policajaca ubijeno je u napadu na policijsku stanicu na sjeverozapadu Pakistana. Nasilje je eskaliralo uoči općih izbora u zemlji ove sedmice.

Razmjena vatre

Militanti su započeli napad oko 3 sata ujutro po lokalnom vremenu u ponedjeljak, prvo snajperskom vatrom, a zatim granatama, prema policiji u regiji Draban u provinciji Khyber Pakhtunkhwa. Razmjena vatre trajala je više od dva i po sata, pri čemu je povrijeđeno devet osoba.

Još nije jasno ko je izvršio napad, ali je područje već godinama izloženo napadima na vladine i sigurnosne ciljeve, kao i na civile od pakistanskih talibana, Islamske države i drugih militantnih grupa.

Prošle srijede, jedan kandidat za nacionalnu skupštinu ubijen je iz vatrenog oružja u drugom dijelu Khyber Pakhtunkhwa. 

Također, prošle sedmice u Balochistanu, pokrajini na jugozapadu Pakistana, politički lider je također ubijen iz vatrenog oružja u izbornoj kancelariji svoje stranke, a bombaški napad nakon političkog skupa ubio je najmanje četiri osobe. 

Rizik od nasilja

Odgovornost za taj napad preuzela je Islamska država. Vojska je također ubila 24 militanata u antiterorističkoj operaciji u Beludžistanu prošle sedmice.

Izborna komisija Pakistana kategorisala je polovinu od 90.675 biračkih mjesta u zemlji ili kao "osjetljive", što znači da postoji rizik od nasilja, ili "najosjetljivije", što ukazuje na veći rizik. Klasifikacije su zasnovane na bezbjednosnoj situaciji u regionu i historiji izbornog nasilja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.