APPLE

Dobre vijesti za one koji žele jeftiniji iPhone

Čini se kako Apple ipak priprema četvrtu generaciju iPhonea SE

Stiže jeftinija verzija iPhonea. Twitter

M. Z.

11.2.2024

Dok ove godine od Applea očekujemo samo seriju iPhone 16, sljedeće godine kompanija bi mogla predstaviti i jeftiniji model svojih telefona.

Snažan hardver

Apple je nekoliko puta mijenjao mišljenje o svojim telefonima iz serije SE. Riječ je o najjeftinijim modelima iPhonea koji donose određeni kompromis jer, iako telefoni dolaze sa snažnim hardverom, u odnosu na skuplje modele imaju stariji dizajn, mali ekran, lošije kamere itd.

Iako se jedno vrijeme činilo kako bi u potpunosti mogli odustati od prodaje ovakvih telefona, čini se kako Apple ipak priprema četvrtu generaciju iPhonea SE, a šta možemo očekivati od tog uređaja.

Naravno, nije riječ o službenim informacijama, već o glasinama koje dolaze od osoba upoznatih s planovima kompanije, a prema tim planovima, iPhone SE 4 u prodaji bi se trebao pojaviti tokom sljedeće godine, a dizajnom će biti sličan nadolazećem modelu iPhone 16, pri čemu treba naglasiti kako je ostalo još dosta vremena do njegova predstavljanja tako da bi Apple tokom sljedećih mjeseci mogao nešto promijeniti oko njegova dizajna i opcija.

Ono što možemo očekivati jest uređaj s dijagonalom ekrana od 6,1 inč, a zanimljivo je da bi, kao i na skupljim modelima, i ovaj uređaj trebao dobiti opciju Dynamic Island. Kao i na dosadašnjim modelima iz jeftinije Appleove serije, i SE4 trebao bi imati samo jednu kameru sa stražnje strane. 

S obzirom na to da su svi raniji modeli jeftinijeg iPhonea imali napredan hardver, odnosno kada su predstavljeni pokretale su ih posljednje generacije Appleovih čipova, isto možemo očekivati i za SE4. Njega bi, dakle, trebao pokretati ili čip s iPhonea 15 Pro - riječ je o A17 Pro čipu ili nadolazeći čipset A18 Bionic koji će biti ugrađen u modele iPhone 16 i 16 Plus.

Appleov 5G modem

Krajem prošle godine o Appleovim planovima pisao je i poznati analitičar Ming-Chi Kuo koji je tada rekao da bi novi model iz serije SE trebao biti baziran ili na iPhoneu 14 ili na 16 te da će imati OLED ekran i Appleov 5G modem. Ovaj modem trebao bi se prvi put pojaviti upravo na ovom telefonu, a Apple je navodno ranije imao velikih problema s njegovim razvojem, no čini se kako su ti problemi sada ipak riješeni, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.