LANSIRAN 1995.

Masivan evropski satelit uskoro će se srušiti na Zemlju, ne zna se gdje će pasti

Nekontrolirani ulazak mrtvog satelita ERS-2 očekuje se sredinom februara, no stručnjaci uvjeravaju da ne postoji nikakav razlog za paniku

Jedan od satelita koji su sagorjeli u atmosferi. AP

M. Z.

12.2.2024

Ugašen evropski satelit srušit će se na Zemlju kasnije ovog mjeseca u vatrenom silasku koji će njegovi rukovatelji pažljivo pratiti. Riječ je o satelitu Evropske svemirske agencije (ESA) European Remote Sensing 2 (ERS-2), koji je lansiran u Zemljinu orbitu u aprilu 1995. i završio svoje dužnosti posmatranja Zemlje u septembru 2011. godine.

Primarna misija

ESA se počela pripremati za pad ERS-2 čak i prije završetka svoje primarne misije, izvodeći 66 paljenja motora u julu i avgustu 2011. Ti su manevri ''potrošili preostalo gorivo satelita i smanjili njegovu prosječnu visinu sa 785 km na oko 573 km kako bi se uveliko smanjio rizik od sudara s drugim satelitima ili svemirskim otpadom te kako bi se osiguralo da orbita satelita propadne dovoljno brzo da ponovo uđe u Zemljinu atmosferu unutar sljedećih 15 godina'', napisali su dužnosnici ESA-e.

ERS-2 je bila ''najsofisticiranija svemirska letjelica za posmatranje Zemlje koju je ikada razvila i lansirala Evropa'', piše u dokumentu. U trenutku polijetanja težio je 2.516 kilograma. Sada, bez goriva, teži oko 2.294 kilograma.

Premda se radi o prilično teškom objektu, Space naglašava da je ERS-2 daleko od neobičnog svemirskog otpada; objekti slične mase ponovo ulaze u Zemljinu atmosferu svako dvije sedmice, napisali su dužnosnici ESA-e.

Satelit će se raspasti kada padne na visinu od oko 80 km, a većina će nastalih fragmenata tada izgorjeti u atmosferi.

Nije radioaktivan

Nemojte se previše brinuti za one koji se spuste na površinu - prema ESA-i, neće sadržavati otrovne ili radioaktivne tvari. Također biste, piše izvor, morali biti jako nesretni da vas jedan od komada udari. ''Godišnji rizik da čovjek bude ozlijeđen svemirskim otpadom manji je od 1 u 100 milijardi'', napisali su dužnosnici ESA-e u FAQ-u. To je otprilike 65.000 puta manje od rizika da vas pogodi munja.

ESA će nas obavijestiti o dramatičnom povratku ERS-2 na Zemlju tokom sljedećih dana, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.